dinsdag 19 april 2016

Nederland is echt anders en zo geregeld, maar waar is de ziel?

Ja deze titel is nogal controversieel. Maar ik heb sinds mijn terugkomst in Nederland die uitspraak over Nederland in Auroville bijna elke dag op mijn netvlies.
Nederland heeft zoveel kwaliteiten op het gebied van recht, sociaal welzijn, organisatie, waterkunde, architectuur, maar de mens is tussen de schaduw en het licht op zoek naar de ziel.
In mijn laatste blog schreef ik over het hoge trillingsniveau wat ik in India zo kon waarderen. Iets waardoor elke dag je ziel geraakt word en je hart op een intens niveau geactiveerd word. Dit betekent dat je in je mens-zijn  transformeert en dat je leven op een hoger plan komt. In Nederland teruggekomen bleef die energie nog enige dagen hangen in mijn huis. Rond mijn persoon en ik kon mijn handelingen erop af stemmen. In het begin mis ik zozeer de samenhang van de Indiase maatschappij. Waarin altijd alles open is en waar er veel gebeurd en het leven nooit geregeld of saai word. Alles is telkens in voelbare beweging. Zoals de auto's op de weg veel chaos geven voor de ogen van een Nederlander, zo is nu het geregelde leven en alle structuur dat wat mij verder verdicht. Het is juist de energie van Nederland die me doet beseffen dat het  hier als slapen onder en net boven een donzen deken voelt.
Het hart   heeft de kans dicht te slippen, omdat we niet in contact met het hart maar eerder met het hoofd. Er is immers zoveel te regelen en te organiseren rondom onze ogenschijnlijke veiligheid en gezondheid en comfort. Toch krijgen mensen in Nederland relatief gezien meer ziektes van stress dan in India.

Kortom India met al je chaos ik mis je. Gelukkig ontmoet ik hier ook weer leuke nieuwe mensen en hebben mijn oude vrienden veel belangstelling voor mijn verhalen. Toch is het hier een land van afspraken en geen ongedwongen spontane bezoekjes, die mij zo lieten voelen dat je nooit het leven alleen hoeft te leven. De samenhang in Nederland is er één van organisatie.
In de gezichten van mensen zie ik veel stress, zijn de zorgen te lezen en voel je je terug vallen op een georganiseerde tactheid die niet direct de openheid benaderd. De psyche reageert hier direct op.

De eerste handelingen die ik met India in verband breng is het aanbod van mijn Indiase goederen via mijn facebookaccount RAJAS. Het is opvallend dat juist in Deventer hier veel belangstelling voor is. De reizen kan ik in verschillende centra straks aanbieden.