zondag 30 maart 2014

Energetische ervaringen door yoga

Vorige week had ik mijn bijscholingsdag van mijn yoga-opleiding, waarin Chris Barington een mooie workshop omtrent meditatie en voorbereidende technieken op meditatie verzorgde.
Ik had er eerlijk gezegd niet zo veel van verwacht, want sinds mijn terugkomst uit India is de energie in Nederland soms als een zware deken voelbaar, waar je met je kop net bovenuit kan steken. Ik sprak eerder over de ziele krachten die the mother over Nederland naast de vele menselijke kwaliteiten die ons land eigen is, al beschreef in Auroville. In het schakelspel tussen licht en schaduw is de mens in Nederland op zoek naar zijn ziel.
In India wordt je ziel direct aangeraakt door de hoge trillingsfrequentie en dient deze zich in alle vormen aan. Soms in de vorm van dromen, wanneer je in Nederland in een kosmisch perspectief bezig was,  in India weer egogerichte verwerkingen krijgt. De wereld lijkt dus omgekeerd naar voren te komen. Soms in de vorm van de openheid van mensen en vaak in de vorm van hulp en samenzijn. De groepen mensen die met elkaar besluiten bij elkaar te komen, zonder afspraak is er 1 die alleen kan bestaan wanneer het ego niet in het geding is. Dan is er plaats voor de ongenode gast en wordt er met het eten bereiden altijd rekening gehouden met meer mensen dan die op het ogenblik in huis zijn.
Al in mijn jaren als jeugdhulpverlener en daarna als docent op de Vrije school kreeg ik te maken met de kleurrijke F culturen. De wij-gedachte heeft naast de individuele ontwikkeling altijd mijn fascinatie gehad. De weg naar eenheid leek hiermee geboren te zijn. Dit was echter in Nederland in de jaren 90 een haast onbegonnen hoofdstuk, want de vrijheid combineren met hoge ethische normen en verantwoordingsgevoel, was voor mij bron van confrontaties met mensen. Naast heerlijke momenten stuitte ik veelal op onbegrip, maar vooral op veel individuele begrenzing, wat de G- cultur zo eigen is.
Sommige mensen kennen de weg van het uittreden uit het lijf als probleem, omdat ze niet genoeg konden aarden. Ik heb het altijd gevoeld als een techniek die me met kosmische bronnen in contact stelde, terwijl ik ook wel degelijk de realiteit van elke dag leefde. Leven in twee werelden noem ik dat ook wel.
In India krijgt deze houding van eenheid, je kunnen verplaatsen in de ander, de andere cultuur, je eigen individualiteit tot op zekere hoogte opgeven,wel plek. Dan ontstaat er zo'n mooie energie en ben je onderdeel van een dienstbare samenleving. Natuurlijk heb je ook door je Westerse kijk op zaken aspecten waar je over verwondert. Zoals het dienstbare element van de vrouw aan de man,  maar daar zag ik dit keer ook een groot samenzijn en respect van de man tegenover staan. Als ik dan hiernaast de westerse ontwikkeling tussen man-vrouw relaties bekijk heb ik geen voorkeur voor de vaak op ego-gerichte relaties, die na circa 10 jaar ook weer uit elkaar spatten. Kortom de ontwikkeling van het ego heeft hier in het Westen nog niet de zaligmakende relatievorm tussen man en vrouw gevonden, terwijl ik in India toch mooie voorbeelden zag hoe alles met elkaar samenhangt en dit ook wordt geleefd. Ook gearrangeerde huwelijken kunnen geluk opleveren, zoals ik al eerder beschreef. Er wordt immers wel gekeken naar hoe en of men bij elkaar past in het ideale geval.
Om terug te komen op de zielekrachten. Wanneer je in Nederland al veel met het hart en de opening ervan bezig bent geweest, ervaar je dat in India 3x zo veel. Alle mensen die eens in India zijn geweest beamen dit. Maar India heeft naast alle goden die overal voor aangeroepen kunnen worden ook vele schaduwgoden, die soms door de astrale wereld zich ook aan je opdringen. Onderscheid maken is dan ook zaak. En het uitzuiveren van je eigen intenties, naast het verwerken van karma is dan ook een mooie uitdaging om tenslotte dagelijks in een groter licht te kunnen leven.


De yoga gaf me weer wat leuke technieken om mijn lijf, waar immers alle blauwdrukken van het leven zijn opgeslagen, te kunnen betreden en ermee te werken, wat ik dan als heel inspirerend ervaar.
Werken met de Gunas, de Chakra's, de Doshas, de Pranavayes en Kleshas maakt dat je de Yama en Nimaya goed kunt aanschouwen.

Bedankt Chris voor het aanreiken van de nieuwe technieken.
Ondanks dat de energiekrachten niet direct in de omgeving van een hotelzaal aanwezig waren, kon ik ze toch oproepen en het licht in mijn hart ervaren. En dan wordt weer voelbaar wat het uitgangspunt van de Dru is: een lichtpunt van stilte aan de noordpool, de ster die je hart ook energetisch kan doen vergroten.




woensdag 26 maart 2014

3 weken later in Nederland, opstart van Indiase webwinkel en yoga, contact met de ziel

Het is nu drie weken later en ik heb de Nederlandse energie met moeite weer kunnen integreren. Natuurlijk mis ik mijn vriend, die in India blijft om aan zijn droom en andere bedrijfsactiviteiten te werken. Maar wat mij vooral zo choqueerde bij mijn terugkomst, was de grote afstand om met mensen het leven weer te leven.  De sociale samenhang in India waar je altijd mensen vind, die met je praten over belangrijke gevoels en zielsaspecten, mis ik direct in Nederland. Wat ik nog meer mis is het feit dat mensen niet ongedwongen en spontaan langskomen. Alles moet ik zelf weer op poten zetten en afspraken maken om het sociale leven weer op gang te laten komen. Zoveel individualisme kenmerkt Nederland en dat maakt dat ik India vooral mis. De hoge trillingsenergie ervaar ik nog wel enige dagen in mijn huis en wordt zeker geactiveerd door het contact met de Indiase zanger Dhroeh Nankoe, die ik in het vliegtuig ontmoette. Zijn zetelplaats is Amsterdam en zelfs Amsterdam lijkt voor mij een dorp, vergeleken met Chennai of Bangelore, waar vandaan ik vloog. Maar ik geniet wel van Amsterdam, vooral door de verschillende culturen. In het oosten is de rust en het sallandse leven meer dan ooit tevoren saai te noemen. Ik moet me omschakelen naar Nederlandse gedachten en patronen van omgang en natuurlijk de afspraken maken om met mensen mijn reis uit te wisselen. Dat gaat met mijn vrienden op een heel leuke wijze, mijn vriendin komt zelfs met een grote pot bloemen om mij thuis te verwelkomen.
Wat mij ook opvalt aan alle tv programma's en nieuws dat deze vanuit de rust en goede organisatie tot stand komen, maar heel weinig inspirerend zijn. Maar goed de aanvaarding van de rust is ook een groot goed, vergeleken bij de drukte en de omstandigheden die in India veelal ook heel sober waren. Maar in India mis je niets, hier in Nederland heb ik alle comfort, maar mis ik al heel snel het contact met de mensen, het diepere zielsleven. Dat overtreft dan wel alle rust die ik ook heerlijk vind.
Mijn verklaring ligt vooral in de goede organisatie en bureaucratie die Nederland zo eigen is.
De dankbetuiging van Obama liet ook niets verhuld: hij was vooral positief over de uitstekende organisatie en het gastvriendelijke aspect van Nederland, dat hij dan ook met het woord gezellig wist te omschrijven.
Maar hoewel dit positieve aspecten van Nederland zijn, is het ook wel heel erg duidelijk dat we hierin overdrijven. Het is een dicht getimmerd systeem, dat mensen hierdoor wel eens vergeten dat het zoveel tijd en vooral geld kost, waardoor  dezelfde tijd voor het echte zieleleven en contact nauwelijks nog ruimte krijgt.
Hier moet in ieder geval weer iets voor georganiseerd worden.
Daarom ben ik mijn huis weer open gaan stellen en heb een kamer ingericht om individuele mensen te helpen met fysieke of psychische problemen die van allerlei aard kunnen zijn.
Mantra zingen heb ik voor de donderdagavond  in de ruimte gepland. Het is zo helend om  Indiase mantra's te zingen. Sanskrietwoorden hebben een hogere trillingsfrequentie, waardoor het chanten een doeltreffende effect heeft op lichaam en ziel. Daarnaast kan je door specifieke mantra's veel thema's die je leven op zielsniveau aanraken kiezen. Een gelukzalig effect is meestal de uitkomst. Voorbeeld van een thema is bijvoorbeeld de betere relatie tussen ouder en kind.
Als rasechte Nederlander houd ik ook van goede organisatie en snelle handelingen, die ik door mijn handels en familie contact met India in beide perspectieven moet integreren.
In ieder geval heb ik een positieve start gehad met de Indiase handelsproducten die ik in twee centra in Deventer kon laten afnemen. Andere winkels zijn ook geïnteresseerd en mijn doel is om verder op een multiculturele markt in Apeldoorn op tweede paasdag te staan. Iets dichter bij huis is Diepenveen op Kongingsdag ook aan de beurt, terwijl mijn vroegere studentenstad Nijmegen elke vrije zaterdag van mij een bezoek mag verwachten. In de honigfabriek aan de waalkant, word hier elk weekend een curiosa en antiekmarkt gehouden, terwijl ook andere standjes zoals de mijne de markt alleen maar meer kleur geven.

Ik ben blij met de uitspraak van Obama: droom grote dromen, welke hij aan een jong meisje op haar boek schrijf. Het is een afweging tussen je diepere dromen, waarmee je veel mensen blij maakt, of het najagen van ego gerichte handelingen, maar meestal zijn successen toch gekoppeld  aan wezenlijke aspecten die de samenleving verrijken. Hoe moeilijk dit in Nederland soms is, komt ook door de mentaliteit om niet met je kop boven het maaiveld uit te steken, waardoor je moet meanderen tussen het groot denken en bescheiden handelen. Dit is wel eens benauwend, maar wanneer je droom een mooi zaadje heeft, waardoor zou deze niet groot mogen worden.
Mijn droom is meer mensen te bereiken en te verrijken met yoga en geest en vooral de openheid van het hart en natuurlijk mensen warm te maken voor een spirituele culturele reis naar India.
Dat ik op termijn hiervoor mensen mee wil nemen naar Tamil Nadu en Kerala, om zowel culturele alsmede spirituele plekken te bezoeken, is in de kiem aanwezig. Maar ik zal ook met de Indiase mentaliteit waarin organisatie en tijd een veelal organisch systeem is, me moeten uiteen zetten. Dus nog even geduld mensen. De opzet is in de kiem aanwezig, de uitwerking komt nog. Ook in Deventer hoop ik dan lezingen te houden, waarin de reis verder uiteen zal worden gezet. De centra zijn hiervoor al gekozen en het enthousiasme is hierover wederzijds.
We focussen ons wel op de maanden augustus en september, dus wanneer je dit jaar nog in de zomer een leuke vakantiebestemming wilt, houd dit dan in je achterhoofd.

Laten we als mensen vooral in contact met elkaar zijn en niet de bureaucratie inroepen om ons gelijk te halen, want met gesprek kom je achter de echte beweegredenen van mensen. De onrust, de onvrede lijkt dan meer gronden te hebben, dan dat die door de afstotende effecten van bureaucratie tot stand laten komen.
Ik heb daar ook mee te maken gehad. Toen ik nog in India zat werd me door mijn buurvrouw die mijn kat verzorgde duidelijk gemaakt dat de woningbouw een onaangekondigd bezoek aan mijn tuin had gedaan, na een klacht van de buren over het vallen van bladeren in hun tuin. De ironie gebied me te zeggen dat ik geen bomen  met bladeren heb, maar naaldbomen en van die naaldbomen hingen er een paar takken over in de tuin van de achterburen. Dus heb ik mijn klusjes man snel aangezet om de toppen die ik toch al wou inkorten, dan maar snel te verwijderen. Helaas is het kwaad dan al geschied en kan ik ook moeilijk losjes contact met mijn buren maken. Ik snap hun beweegreden niet, vooral als ze ook nog last hadden van wat er in mijn achtertuin verder nog te zien was, wat zij omschreven als troep. Dat mijn tandoori oven of mijn kast niet de allure van chique of ander label heeft, mag mijns inziens nog niet tot dit oordeel luiden. Dus dan kom je al snel op een bureaucratisch weg te zitten, waarin ik zelf over deze intimiderende gang van zaken dan een klacht naar de woningbouw deed. Maar in Nederland lijken regels zo ver te zijn doorgevoerd, dat een klacht volgens een procedure bij dezelfde personen terecht komt, als waar je het over hebt. Dus dat lijkt een beetje op de slechte corrupte kant van India. Goed dit gegeven kost dan negatieve energie.
Dus wanneer de buren mij gewoon hadden aangesproken, hadden zij mij  kunnen vertellen dat zij last hadden van de naalden en had ik hen kunnen vertellen dat het er snel af zou gaan.
Het zal vast opgelost worden, maar helaas gaan hier dan ook gevoelens van intimidatie en macht inzitten, dat is ver van de manier waarop ik liefst elke dag mijn leven in leef.
Ook ik kijk eerlijk naar mijn karma en denk dan waar heb ik dit nu aan te danken. Het is de wijze waarop je er dan mee omgaat, wat het eventuele karma kan oplossen.
Dat is de weg van de geest waar ik dan elke dag graag mee werk.
Zo werk ik ook graag aan jullie thema's, want met yoga, meditatie kan ik je heel veel tools geven om fysieke en psychische problemen op te lossen. Er zijn verschillende invalshoeken en ik wil je graag op maat bedienen.
Mijn website is helaas een tijdje uit de lucht, maar mensen die me al langer kennen, weten dat ik al sinds 2003 groepen studenten, bejaarden, lichamelijk gehandicapten en kinderen yoga begeleid met yoga en coaching.
Ook mijn achtergrond als docent psychologie, pedagogiek, agologie en methodiek op MBO en HBO scholen leidt ertoe dat ik met mijn spirituele benadering psychologische en pedagogische processen goed kan analyseren en begeleiden.

Naast mantrazingen heb ik vooral veel plezier om de stem als bron te gebruiken om je lichaam als klankkast te onderzoeken en hier op een speelse manier uiting aan te geven.

Op facebook staat onder de naam RAJAS  al mijn bedrijfsactiviteiten, van de verkoop van Indiase spullen tot de yoga en coachingsmogelijkheden.