donderdag 31 juli 2014

India is bijzonder : de website die je moet lezen!!

Ja hoor het is al een tijdje zover. We hebben onze laatste website: www.indiaisbijzonder.com in de lucht en deze- wederom door mijn vriend gemaakte site- is echt een aanrader om te lezen. Niet alleen de leuke kleurige plaatjes doen je alvast in Indiase sferen komen, maar ook het reisprogramma voor september en december is bekend.
De reizen zijn op een zo laag mogelijk kosten tarief ingesteld, terwijl de kwaliteit er niet om zal liegen.

Een vriend vertelde me dat er veel mensen zelf door India willen reizen.Dat is nu precies waar we op inhaken. Want naast het programma dat we  als aanbod doen, zijn we ook de experts die advies en hotels en veilig vervoer in geheel India voor u kunnen regelen.

Het programma daar ben ik zelf heel erg verrukt over. Het gebied van Auroville als aandachtsgebied, waar ik vele mooie belevenissen, met mijn vriend in 2011 en 2014 heb mogen beleven is de place to be. De vrienden die je daar voor het leven maakt, de mooie spirituele evenementen, de culturele belevenissen in het theater, de heerlijke wellnessbehandelingen. Het lekkere eten, de zee, het strand, de oneindige trillingen en boeken die je over verschillende onderwerpen  in de bibliotheek kan lezen zijn tevens reden om dit gebied te bezoeken. Auroville, de gemeenschap die in de jaren 70 door the mother en Sri Aurobindo is gesticht doet nog steeds niets aan inspirerende energie af. Je kan er halen waar je naar op zoek bent. Dan niet te vergeten dat er voor elk jong of ouder individu, de mogelijkheid is om een steentje bij te dragen aan de gemeenschap in de vorm van vrijwilligerswerk. Stel ons je vraag en wij kunnen je overal op antwoorden.

De reis zal dan verder naar Thiruvannamalai gaan waar één van de bekendste yogi's van India zijn ashram heeft nagelaten.
Ramana MaharshiAfbeeldingsresultaat voor ramana maharshi
De mogelijkheid om én deze ashram te bezoeken  en de ongeëvenaarde heilige berg, waar jaarlijks duizenden pelgrims hun voettocht van 40 km lopen is een ware belevenis
De tocht verder landinwaarts, doen we aan de hand van onze persoonlijke en familiaire contacten. Je kan kennis maken met de plaatselijke bevolking van Tamil Nadu, je kan leren of genieten van de vele tradities Sari knopen, Indiaas eten leren koken, Indiase tempeldansen aanschouwen.

En als laatste onderdeel de prachtige productie van theesoorten,  die je in de bergen van Ooti ook wel de blauwe bergen genoemd, kan meemaken.
Kerala zal ook op het reisprogramma als uitwijkmogelijkheid komen te staan. Tenslotte zijn de backwaters en de vele Ayurvedische centra, de meest bekende plekken die veel mensen als eerste op hun netvlies hebben staan, wanneer ze over Zuid India praten. En dan kan je in december ook zeker genieten van het carnaval die met kleurige olifanten het straatbeeld zullen sieren.

Kortom wanneer je voor een reis in december boekt, heb je vele leuke bezienswaardigheden en activiteiten voor een prachtige prijs-kwaliteitsverhouding.

Bezoek de website: www.indiaisbijzonder.com en geef je reactie!

maandag 21 juli 2014

Kinderyoga uitleg, workshops, opleiding

Voor ouders, opvoeders en onderwijzenden van basisscholen en begeleiders van de buitenschoolse opvang

           Kinderyogaopleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs
 ________________________________________________________________________De kinderyoga-opleidingen voor schoolleerkrachten vinden plaats bij Via Natura Deventer
http://groepspraktijkvianatura.nl/ In de zomermaanden juli en augustus is er nog plek om je aan te melden.
leeftijdsgroepen: 4 t/m 8 jaar en 9 t/m 12 jaar worden in de cursus opgenomen.
De opleiding start bij een groep van 4 personen. Maximaal 8 personen per groep
Kosten: €695,- voor 6 hele dagen inclusief reader en thee, yogamatjes
Informatie en aanmelding: Ikoerhuis@yahoo.co.in of bel 0648426975

In 2012 heb ik als Kinderyogadocent deze opleiding, door een subsidie van de BKK
( brancheorganisatie kinderopvang) aan verschillende kinderopvangorganisaties mogen geven. Zij passen nog dagelijks de verworven vaardigheden in hun opvang toe.
SKON, Pinkeltje, Béngeltjes Utrecht. kunt u benaderen en hierom vragen. Desgewenst kan ik u uit privacy overwegingen een film van de pedagogisch medewerkers van SKON op locatie laten zien,waarin u beelden ziet van de cursus zelf, hierna een aantal leerlingen hun bevindingen van de cursus weergeven.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 



                                      Kinderyoga wat is dat ? 
Uw kind vraagt wat is kinderyoga. Wat houdt kinderyoga in zult u zich afvragen?
Kinderyoga wordt bijna als een onlosmakelijk onderdeel in de opvoeding van kinderen die graag in hun ASS problematiek ondersteuning willen gezien. De hoogsensitieve kinderen verlangen naar coaching om meer concentratie, ontspanning en structuur in hun dagelijks en schoolbestaan te kunnen ontwikkelen. De kinderyoga spitst zich naast deze gevoelige kinderen, ook toe op kinderen die spelenderwijs met verschillende thema’s zoals: het oerwoud, de noordpool, een dagje strand, een maanavontuur of oerwoudavontuur hun fantasie en beweging willen beleven.In deze thema's liggen pedagogische en sociale vraagstukken in besloten en kinderen leren op fantasievolle, fysieke en spiritvolle leuke spelende wijze omgaan met thema's die goed in de ontwikkeling van kinderen passen. In jezelf terugkomen is een term wat heel veel kinderen in deze tijd als normaal taalgebruik hanteren. Wie kent niet de vele prikkels van de maatschappij, de agenda van de kinderen uit deze tijd staat vaak boordevol. Met kinderyoga wordt teruggegrepen op natuurlijke middelen en belevingen die dicht bij het kind zelf liggen. Er kan  heel veel beleeft worden.
Er is een samenhang met de normale yoga als de zon wordt voorgesteld, nu echter op kleuter of kindniveau. Telkens zijn beeldende en verhalende elementen de onderdelen die het kind in zijn beweging ook ondersteunen, zodat het kind zijn levendige fantasie kan gebruiken om dat ook uit te beelden. In de lessen wordt gewerkt met speciaal op kinderen gemaakte mantra's en ook geluiden die veelal de dieren die in de yoga naar voren komen ondersteunen.  Mantra's helpen niet alleen het creatieve stemvorming te bevorderen, maar hebben ook een psychische ondersteuning bij pedagogische thema's.  Mandala's en helende verhalen, engelen- of deugdenkaarten kunnen aan het eind van een les worden gebruikt om het gevoel in lijf en geest te laten indalen.

  

                                                                               

Het doel is veelzijdig. De bedoeling van kinderyoga is om op een andere wijze met lijf en emotie bezig te zijn en de kinderen van binnenuit leren te genieten. Voor het drukke kind is het een welkome aanvulling om zijn tijd rustig te kunnen doorbrengen. Voor het stille kind is  het een prachtige sensitieve vorm om ook de fantasie wereld te verkennen. Ook kinderen zijn in staat de stilte op te zoeken en hebben daar veel behoefte aan. Maar ook voor de kinderen die geen speciale aandacht behoeven is yoga een vorm van activiteit wat een leuk aantal uurtjes bezorgt. Kinderen komen er vaak zelf om vragen is mijn ervaring.
Uit krantenartikelen en tv programma’s komen steeds meer voorbeelden van jonge kinderen die opbloeien door het volgen van kinderyoga. In Frankrijk is het een normaal onderdeel van het schoolprogramma en worden schoolresultaten alsmede vredesbewustzijn hiermee verhoogd. Een methode om het pesten om te buigen naar sociaal voelbare kinderen die hiermee een goed gevoel van eigenwaarde creëren.
Er is aandacht voor veel zintuiglijke, fysieke,emotionele en pedagogische aspecten zoals : aanraken, spelen, lachen, fantasie door het meebeleven van de verhalende en spelende vorm van de yoga, tekenen en eventueel nog een gesprekje. Deze aspecten werken positief door op het cognitieve vermogen van het kind. Uitgangspunt van kinderyoga is dat lichaam en geest elkaar positief beïnvloeden. Methoden als de Feldenkrais en Sherborne worden geïntegreerd opgenomen in de lessen.  Met Feldenkrais wordt bedoeld dat er aandacht is voor de hersenwerking van overgevoelige kinderen door speciaal bewegingstechnieken voor de linker en rechterhersenhelft in te zetten. Het coördineren is voor deze kinderen hierbij belangrijk. Het gebruik van de vloer en elkaar in nabijheid en contact te leren tegenkomen is de uitleg bij de methode van Sherborne. Vanzelfsprekend is hierbij een integere begeleiding van groot belang om de processen op goede wijze te begeleiden.
Voorop staat dat  het kind meer in zichzelf blijft en ook vertrouwen opbouwt met de verkenning van het lichaam, dat hierdoor de  eigenwaarde groeit. Maar ook het contact met andere kinderen  wordt op een boeiende respectvolle manier bevorderd.

In de opleiding master pedagogie heb ik met een betoog in 2008 de werkwijze en vele positieve effecten van kinderyoga mijn docent kunnen overtuigen.
________________________________________________________________________