donderdag 28 mei 2015

Garantie fonds of garant staan voor een mooie nieuw programma in augustus 2015

 





Deze week zijn we ons opnieuw gaan verdiepen in de nieuwe reis naar India, die we deze zomer in augustus al aanbieden. Waar we tot nu toe mee te maken krijgen, zijn enthousiaste mensen die met ons spreken en graag, of altijd al eens naar India willen.
Ook zien we dat onze site: indiaisbijzonder.com veelvuldig bezocht word.
We zijn gaan onderzoeken of we konden samenwerken met een reisorganisatie die ook veel reizen naar India organiseert. Zij gaven aan wel interesse in samenwerking te hebben, maar vooral wanneer we ons zouden gaan aansluiten bij een garantiefonds.
Nu is een garantiefonds voor ons westerse mens in het leven geroepen om ons geld veilig te stellen bij onverwacht faillissement.
Met veiligheid en zekerheid heb ik een dualistische verhouding. Ik weet dat het leven nooit zeker is, dat je lot in je eigen handen ligt, wanneer je je verstand en intuïtie op een gezonde wijze gebruikt.
Het is onverstandig om een mind aan te kweken waarin je alle gevaren die mogelijk op de loer liggen probeert uit te sluiten. De energie die je aan deze gedachten geeft is lang, maar onttrekt ook alle plezier en levenslust en vooral vertrouwen. Ik ben er ook van overtuigd dat je met deze energie natuurkundige wetten in werking zet. Het tegenovergestelde is ook waar, we kunnen met onze positieve gedachtekracht ons bewustzijn een bust geven en daarmee scheppend bezig zijn.

Wat is nu de reden waarom wij geen garantiefonds in het leven hebben geroepen? Voor alle duidelijkheid, wij zijn integere mensen die iets aanbieden waar we de volledige verantwoording voor dragen. We zullen onszelf niet met karma opladen om mensen met valse voorwendselen te lokken. We staan garant voor een mooie vakantie die volgens het programma veel moois beloofd.


Om onze kleine reisorganisatie te laten bloeien en groeien nodigen we mensen graag uit om met ons die reis aan te gaan.

India is bijzonder.

hartelijke groet,

Irma

woensdag 28 januari 2015

India blijft bijzonder


Hallo allemaal,

Alweer 5 weken in India en mijn leven lijkt totaal niet meer op die in Nederland.
Samen met Raja heb ik veel ervaren. Vanaf de allereerste vertraging van Raja om mij van het vliegveld op te halen heb ik weer gedeald met de balans tussen acties die op tijd verlopen in onze Westerse wereld, waardoor je je eigen acties kan plannen, tussen de overlevering aan de tijd hier in India. Her lijkt alsof niemand hier ooit stress heeft. Het leven komt wel op gang, met veel overleg en veel rust en controle worden veel dingen georganiseerd. Daardoor lijkt India wel die schoonheid toe te komen, die zich in de natuur en de vele rituelen zich openbaart.

We reisden van Bangelore naar Attur Salem, waar ik slechts 5 uur overnachtte in het ouderlijk huis, waarna we vervolgens linea recta naar Auroville werden vervoerd.  Het rijden in een gehuurde auto kent hier na 5x in India te zijn geweest, voor mij geen gevoel van gevaar meer, maar heerlijke overlevering. Ik besef  dat de auto's hoewel ze elkaar links en rechts in kunnen halen en tijdens het inhalen soms een auto heel dichtbij naderen, er een organische wijze is waarop het verkeer geregeld wordt. Je komt in een ander bewustzijnslaag wanneer je India ingaat. Zoals een Deense vriendin ook wel omschreef: op het moment dat ik op het vliegveld sta valt er iets van me af en voel ik ik ben er weer.
Zo'n gevoel  heb ik lang niet altijd, want ik kan niet alles zomaar laten gebeuren. Ik kijk en zie hoe gelijkheid tussen man en vrouw in een discussie heftige gevoelens kan oproepen. Dat een vriend vind dat wij Westerlingen met onze open kledij de traditionele kledij en gewoonten van de Indiase vrouwen verstoten. Dat kan ik niet zomaar accepteren, want we brengen ook iets in India, behalve geld. Ook onze betrekkelijk sexuele vrijheid mag een eyeopener zijn voor de Indiase vrouwen, met behoud van hun eigen normen en waarden. Behalve in de grote steden zie je in India nog steeds de vrouw als huisvrouw en  hoewel ze ook een heerlijk rustig leven lijken te hebben: er zitten nu een aantal vrouwen op het moment van mijn schrijven voor op de stoep van het huis van de familie te kletsen, toch zijn ze in mijn ogen ook beperkt in hun mogelijkheden. Daar staat dan wel tegenover dat ze heerlijk lang in de keuken kunnen staan en eten op een liefde volle wijze bereiden. De rust en de tijd nemen om de groente te ontdoen van slechte bladeren en dit op een voor mij meditatieve wijze doen. De moeder van Raja schrijdt ook door het huis, gratieus en in volle aandacht voor waar ze mee bezig is.
Een belangrijke reden voor ons om ook de vrouwenemancipatie middels eerlijk werk verder op gang te brengen, is de productie van palmbladartikelen bij kleine fabrieken te doen laten plaatsvinden. Hier is aandacht voor veilige en gezonde werkwijze voor de vrouwen,die op het moment van ziekte ook verzekerd zijn. En daarnaast hebben ze de achturige werkdag. De productieprocessen verlopen ook milieuvriendelijk, want de bladeren zijn al van de palmbomen gevallen en dienen nergens meer toe. Het duurzame karakter word verder gevormd door de toepasbaarheid.De producten zijn hitte en water bestendig waardoor het product meerdere malen gebruikt kan worden. Deze kleine fabrieken kunnen als enige fabriek de naam fairtrade met recht dragen, dit in tegenstelling tot grotere fabrieken,die de mensenrechten veelal niet al te serieus nemen.

De mooie Bharat dans, is een paar keer door mij bewonderd. Allereerst tijdens het optreden van de jongste groep meisjes van het weeshuis die zijn opgeleid door dorpelingen rondom het gebied van Auroville.https://www.youtube.com/watch?v=SgiLOzFQh14
Daarna mocht ik het nog eens aanschouwen tijdens een driedaagse yoga dansfestival die op een prachtig landgoed in Auroville door Sri Vast werd georganiseerd. Hij heeft in verschillende landen in Europa ook zijn bijeenkomsten. Het landgoed was zo mooi, de energie zo krachtig dat je haast vergeet hoe deze man ook yogi is geworden. De dorpelingen, de plaatselijke chauffeurs van de kleine auto's weten het nog wel en vertellen soms ook de achtergronddetails. Deze man had een groot kapitaal geerfd en kon hiermee zijn stichting beginnen. De inheemse bevolking krijgt op het moment dat het een grote beweging is niet meer de gelijkheid die ze vroeger kenden en de man wordt door zijn volgelingen nu als een goeroe aanbeden. Ik moet zeggen, nadat ik drie keer door hem was begroet dat ik niet diep geraakt was. Natuurlijk is het fijn om in zo'n omgeving prachtige acitiviteiten zoals yoga en dans en satsangs te zien plaatsvinden. Maar het woord heilig pastte niet echt bij hem. Wel het woord levensgenieter en dat heeft in mijn ogen ook iets heel wezenlijks. Hij noemt zichzelf een mysticus en poet, beoordeel zelf wat jij ervan vind. www.srivast.org



De wegen in Auroville zijn nu de derde keer zeer bekend en nadat we de eerste week veel op het terrein van de stichting Isai Ma(i)yam verkeerden, heb ik ook mijn pogingen gedaan om mijn magnetische energetische en welnessproducten te verkopen. Naar verwachting  heb ik wel enkele mensen geinteresserd gekregen, maar zoals het de Indiase cultuur betaamt zijn afspraken niet altijd afspraken en moest ik helaas een paar keer  mijn product voor niets showen. De organisatie van de markt rondom Pongal bij de pizzeria van de Brothers viel helaas ook niet goed uit. Want er was in de tijd dat we in Auroville waren ook een vervelende gebeurtenis.
De perikelen rondom land en politiek nemen soms heftige vormen aan. Zo was er 5 jaar geleden ook een persoon vermoord en nu gebeurde dat ook in de dorpen rondom Auroville. De veiligheid gebood dat er een order werd uitgevoerd dat alle winkels in de belangrijkste straat van Auroville een week gesloten werden en daarmee op Pongalfestival geen koeien geverfd werden en door de straten liepen. Daar verliep mijn grote kans om vele westerlingen naast Indiase mensen voorbij te zien komen. De marktjes in de straten die anders het hele festijn opkleurden waren nu ook niet te zien. De enige activiteit die nog wel plaatsvond waren de vele vrachtwagens waarop joelende kinderen lachend en zwaaiend op weg gingen naar een tempele of het strand om een film te kijken. Hier zie je weer hoe eenvoudig mensen veel plezier in iets kunnen hebben .
Voor ons lijkt het een ophoping van mensen die als een dierenmassa vervoerd kan worden, waarin woorden als mensonterend gebruikt kunnen worden. Hier is het een gewoonte die volop uitgebuit word en waarin menig mensen plezier beleven.
Blijft voor mij het goede contact dat ik met de accupuncturist die me ook voor de schouder weer heeft behandeld en naast accupunctuur nu ook moxastaven gebruikte en mijn magnetische massagetool wel heel interessant vind voor zijn praktijk. Ook de hartjes en de nekproducten hebben zijn aandacht en gaat hij doorverkopen. Het betaalsysteem om een paar behandelingen in de vorm van een massagetool te doen, was voor hem ook heel goed bespreekbaar.
In hetzelfde centrum waar ook ouderen hun oude dag op een plezierige wijze beleven kan ik ook nog een demontratie in de bibliotheek geven. Maar ik zal daar ook niet veel aan verdienen,want verkoop mag officieel niet zolang je niet als vrijwilliger je maintenance afdraagt.

De begrafenis van een vooraanstaande man die later die dagen gecremeerd word, vertoont kleurrijke taferelen. We lopen er in de stoet achteraan. Een paar mannen in het wit laten duidelijk merken dat er tot een bepaald punt geen inmenging van vrouwen is gewenst, dus met respect trekken we ons terug.

Kerst was dit jaar geen grote belevenis voor mij in India. Hindoes vieren immers geen Kerst en dat was voor mij wel enigzins kale bedoening en ook oud en nieuw weten wij Westerlingen beter te vieren. Hoewel het ook bijzonder is om op oudjaarsavond in de tuin van een vriend heerlijk bij een kampvuurtje te zitten.

De gehele sfeer in de cottage is ook van dien aard. Eenvoudig, maar een serene rust hangt op een fijne sfeer in de omgeving. Sochtens heerlijk mijn ontbijt nuttigen, met zelf gemaakte chai thee, kaas en brood  uit de biologische winkels die bijna elk uur van de dag open lijken te zijn. Tegenover die winkel is een Italiaans koffiehuis, waar de westerse sfeer te voelen is en de koele ruimte is dan ook reden voor aanloop van dagelijks veel gasten. Je kan ook Italiaans luchen hier en natuurlijk heerlijke koffie krijgen. De beste koffie krijg je overigens in het visitorcentrum, waar je ook de kaartjes toegang voor de Matre Mandir regelt. Hier is de beste biologische koffie in vele varianten aanwezig. Hier ook de vele kleurrijke mensen waar je snel een praatje mee kan maken.
Zo ontmoetten we Ati een Nederlandse vrouw van 70 jaar die voor het eerst een groep Nederlandse yogadocenten naar Auroville nam om kennis te laten maken met de integrale yoga van Aurobindo.

Voor mij was dit inspiratie om ook contact te zoeken met de coordinator en docent van de opleiding zoals die nu ook word gegeven en dat geeft ons gelegenheid om volgend jaar ook een op maat gemaakte opleidingsweek te kunnen aanbieden. Houd vooral de aankondiging van deze yogavakantie op onze site : indiaisbijzonder.com in de gaten. Volgend jaar in januarie zullen we deze mogelijkheid aanbieden.
Mogelijkerwijze kunnen we ook yogavakanties naar Risikesh erbij aanbieden. We hebben contact gekregen met een yogadocent wiens roots uit dit gebied stammen en graag met ons wil samenwerken.

De vele andere plekken die we in Thiruvannemalai en Attur Salem hebben bezocht hadden dit keer naast het genieten van de cultuur ook als doel om goede locaties, resorts te vinden voor de culturele reizen die we naast de  yogareizen ook blijven aanbieden. Die hebben we zeker gevonden, een mooi kleurig resort en een heel chique hotel spa resort hoog in de bergen.
Het ouderlijk huis van Raja is ook heerlijk toeven. Wanneer je drie verdiepingen hebt en vele kamers en een verdieping hebt waar zeker 6 gasten in een grote ruimte kunnen vertoeven, is het een genot om van hieruit de reizen naar de Kolly hills en de watervallen te maken. Het dak van het huis verschaft de mogelijkheid om heerlijk yoga in de ochtenduren te beoefenen.Wanneer er straks ook nog een klein zwembadje zal staan, kan je hier de hele dag goed vertoeven.

We leren elke keer meer over de genezende kracht van kruiden en de mogelijkheid om hier in de natuur dit te vinden. Zo groeit de aloe vera plant voor het huis en gebruiken we dit voor de heerlijke verkoelende werking voor het gezicht en andere delen van het lichaam die dat nodig hebben.
Deepa kan evenwel ook goede massages geven en heeft met haar kruidenmengsel voor het hoofd ook ontdekkingen gedaan tegen haaruitval( waar Raja last van heeft) en roos op de hoofdhuid. Regelmatig ondergaan we die behandelingen. Heerlijk om dat allemaal zo dichtbij en natuurlijk te mogen ervaren.


We gaan de palmfabrieken zeker nog bezoeken en zullen er foto's van op FB zetten, daarnaast komen er nog andere aankondigingen die je zeker op de verschillende sites van FB en de website in de gaten mag houden.

Op een rijtje de namen van de sites
FB Irma Koerhuis
FB: RAJAS
FB culturele en yogareizen naar Zuid India
website: www.indiaisbijzonder.com
webshop: kadoindia.com
webshop palmbladartikelen in ontwikkeling