vrijdag 31 januari 2014

The mother, Sri Aurobindo een promotie voor Auroville

31 januari,

Opnieuw ben ik verhuisd, nu naar een prachtig Auroville model huis, waar we met 8 kamers in een soort van boerderij allemaal een eigen optrekje hebben. Ik  had weer eens geluk, want ik werd een dag ervoor gevraagd toch iets eerder dan de genoemde datum uit Arka te vertrekken, omdat ze hadden dubbelgeboekt. Dus ging ik op zoek, eerst met mensen die zogenaamd wel iets voor me wisten, een taxichauffeur, maar op het moment suprême was hij niet aanwezig om mij naar zijn uitgezochte plek te brengen. Dus zelf op zoek en ik had het universum toevertrouwd een mooie plek te willen vinden. In het visitorcentrum waar je kunt boeken voor gasthuizen, was een paar dagen daarvoor nog voor niemand plek, want de maanden december tot en met februari zijn hoogseizoenmaanden. Het weer is zo aangenaam dat iedereen hier als buitenlander dan wel wil vertoeven. Dus ik dacht wat doe ik hier eigenlijk, maar tegen bijna beter weten in gokte ik dat het misschien positief zou uitvallen. En ja dit keer had ik dus geluk bij het vinden van een deel van een Auroville model huis. Onze Indiase vrienden die ook al een paar x verwoede pogingen hadden gedaan, kregen tot dan toe nul op hun rekest en het toeval wou dat ik nu bij hetzelfde huis wel ingang kreeg.
Dingen kunnen zo veranderen in India, je weet nooit of het de volgende dag nog dezelfde uitgangspunten als daarvoor heeft, dat is waar je mee moet leren omgaan. Dat dat soms tot ook mijn ergernis kan leiden mocht ik vandaag weer eens ervaren. De telefonische afspraak voor de Matre Mandir gaf me de mogelijkheid om met een nummer naar binnen te kunnen lopen. Ik had me nog een dag daarvoor nog eens bij het kernpunt van kaartenuitgave in het visitorcentrum vergewist van mijn situatie. Opnieuw moet je dan met de Indiase communicatie weten om te gaan, want de vrouw snauwde me haast met een vriendelijke glimlach toe, waarvoor ik dan kwam, terwijl ik geen beginnend Matre Mandir bezoekster was. In 2011 had ik immers samen met Raja dit centrum ook al eens bezocht. Dus ik ging vol vertrouwen vanochtend al vroeg op pad, met mijn mooiste outfit, maar nee hoor, ik had geen kaart en was niet gebracht met een bus van het visitorcentrum, dus ik mocht er niet in. Pissig als ik was, wees ik de baliemedewerker toch even fijntjes op de niet transparante organisatie en ik moest dan maar wachten totdat hij de betreffende vrouw zou spreken, die me had uitgelegd geen kaart meer nodig te hebben. Wachten duurt in India erg lang en ik koos toen maar eieren voor mijn geld, want de volgende dag zou ik immers ook nog met Raja willen gaan. Ook al had ik nu voor hem maar 1 nummer gereserveerd, de baliemedewerker verzekerde mij dat ik de volgende dag wel met twee mensen naar binnen zou kunnen. Daarover zou hij me zeker nog bellen vandaag. maar helaas je voelt het al aan, dat telefoontje heb ik vandaag niet gehad.Stom dacht ik, ik had toch even de naam van de medewerker moeten vragen, want toen ik zelf belde was hij ook in geen velden of wegen te bekennen. Dus dan maar even bij het visitorcentrum koffie drinken dacht ik. Daar deed ik mijn verhaal aan de telefoon aan Raja en een uit Nederland komende Indiase man ving mijn verhaal, welke ik half in het Nederlands half Engels hield, op. Hij gaf toe hoe de organisatie hem zelfs soms naar de keel greep, omdat andere Indiase mensen vaak bij hem terecht komen om een kaart te eisen. Goed ik krijg morgen van hem zeker twee kaarten. En deze man komt vertrouw ik nu dan ook, wellicht toch omdat ooit in Nederland heeft gewoond.

Deze organisatie die India zo  eigen is had ik al eerder gememoreerd. Debu verongelijkte Auroville met een nieuwe natie, die slechts 50 jaar oud is en ja de Nederlanders zijn natuurlijk erg goed in organiseren en dat staat zelfs op het veldje van Internationale vlaggen die ik ook op het veld van de visitorcentrum vind. Ik ben dan toch wel trots op onze eigenschappen. Op datzelfde veldje vind ik de bekrachtiging van de Dalai Lama al in 1993 voor het gedachtegoed van Auroville. Daarnaast vind je van de verschillende landen hun specifieke eigenschappen omschreven, waarmee ze allemaal in Auroville een unieke bijdrage kunnen leveren. Wat opvalt is dat Nederland pas in 2009 zijn officiële intrede via de Nederlandse organisatie Venwoude heeft gedaan. Ik was er in 2011 dus samen met Raja al redelijk vroeg bij. Inmiddels wonen er wel zo'n beetje 85 Nederlanders als Aurovilliaan in Auroville.

Maar even terug naar de hoofdlijn en tevens het belangrijkste onderwerp van dit bericht over zou gaan: The Mother en Sri Aurobindo. Ze vonden elkaar ergens eind jaren 50, terwijl Aurobindo als Indiase man al veel ouder en langer spiritueele inzichten deelde, waarvoor hij kennelijk ook een paar x in de gevangenis belandde in de jaren 30 werd de van oorsprong Francaise naar India getrokken vanuit haar visioen. Ze kwamen elkaar op het landgoed van het huidige Auroville tegen en resoneerden volledig op hun spirituele kennis. Hun overdracht naar de toenmalige bevolking is zeer groot te noemen. In het begin had The mother een visioen dat het juist India en deze plek moest zijn waar zich een nieuwe belofte van een unieke samenleving waarheid zou worden. Mensen van heinde en ver zou  deze gemeenschap vullen met een nieuwe visie van leven. Juist vanuit de openheid die de Indiërs hebben, de kinderlijke onbevangenheid kwam een gemeenschap gebaseerd op vrijheid, gelijkheid en broederschap tot stand. Elkaar helpen is in India nog steeds de basis waar je als buitenlander mee te maken krijgt. The mother had met Aurobindo verschillende visioenen en sprak hierover in het openbaar. Ik woon op dit moment bij een van oorsprong geboren Indiase vrouw die deze tijd nog bewust beleefd heeft. Ze spreekt over het genot om alles zo primitief en eenvoudig te doen, waar ook totaal geen behoefte aan materialisme was. Ze kon leven met 4 stellen kleren per jaar en koek met Kerstmis. Hoewel Auroville snel veranderd en helaas vele gerechtelijke strijden om het land vanuit buiten toch binnen Auroville terrein won, heeft de gemeenschap zich hierdoor ook op zekere hoogte aangepast aan de wereldse en economische krachten. Maar nog steeds bestaat het gemeenschapsleven, en daarin verschilt Auroville met de Westerse Samenleving,want iedere Aurovilliaan draagt 30% van zijn inkomen af aan de gemeenschap en houdt daarna misschien 30 % over om werkelijk van te kunnen leven. Daarnaast worden projecten op gebied van water, milieu, ecologie en menselijke ontwikkelingen onderzocht en door donaties van vele landen en fondsen ondersteund.

The mother heeft verschillende uitspraken over het ego, het ego die als enige je elke keer weer kan bedonderen en die je als mens elke dag opnieuw dezelfde fouten laat maken, welke uiteindelijk het ongeluk van de mensen bewerkstelligt. Het uit zijn op eigen gewin is niet het doel van het leven volgens de Divine.Wel is het doel om vanuit  je hoger zelf naar het grote geheel en daarmee de eenheid te leven en je daarmee steeds meer glimpen van die eenheid laat ervaren. De integrale Yoga die Sri Aurobindo in zijn boeken heeft beschreven, is naast meditatie de enige weg naar dat geluk.
Op bijbehorende foto's die op een pad die naar zowel de Matre Mandir als  het visitor centrum toeleiden, behoeven de teksten nauwelijks uitleg.
Ik moet zeggen waar ik een paar dagen geleden nog niet goed wist waarom ik hier ook al weer was en me niet meer in die alternatieve wereld wou bewegen, heeft zich dat  nu veranderd in een enthousiaste houding door de vele mensen die ik tegenkom die zich bezighouden met de essentie van het leven. Of het nu de Amerikaanse vrouw is die leidt aan HIV en zelfs meer dan 24 jaar geleden met Aids was gediagnosticeerd en juist door een strikt veganistisch dieet en yoga haar leven heeft gevoed en nog meer op zoek naar de essentie van Raw food wil leven, of de Engelsman die na de dood van zijn vrouw nu op zoek is naar een wijze van verwerking en of nieuw leven. Ik noem maar even twee situaties.Auroville laat je in contact komen met die essentie van mensen, die je overal op straat in de gasthuizen of in workshops kan ontmoeten. De nieuwsbrief, de vele boeken, het futuristische expositiecentrum laten je al snel van gedachten veranderen. Je raakt je negatieve gedachten, die je misschien niet eens meer herkent als zodanig kwijt.
Ik heb deze week het herstel en de rust zijn kans gegeven en me nog niet bewogen in vrijwilligerswerk of workshops, maar dat zal volgende week wel anders worden..

De andere meest aangrijpende en herkennende uitspraak van the Mother is dat bijna elk land, elke natie zich al vanaf de jaren 50 destructief bedient van grondangst die de wereldvrede bedreigt. Dat de angst voor dreiging, een o zo simpele maar kennelijk niet om te draaien principe van de Westerse mens is, die hierdoor steeds verder verwijderd van zijn natuurlijke Zijn valt hier weer eens op zijn plek. De natuur heeft zoveel krachten en sommige mensen noemen dit ook entiteiten die als je goed erna kan luisteren juist het tegenovergestelde van angst geeft. Op dit moment lees ik een mooi boek van Laura Esquivel, die een jonge vrouw neerzet die door de krachten van de natuur haar jeugd beleefd. De kracht van vuur wordt bijvoorbeeld besproken als zijnde een verdovend en transformerende bron voor verkeerde gedachten



Hoe vaak gebruiken we in het westen wel niet vuur als symbool en hoe vaak is de basis van de vier elementen, vuur water lucht en aarde niet als essentieel uitgangspunt van mijn yoga besproken. Hoeveel mensen zitten niet graag in een vuurtje te staren?
Kortom het is heerlijk me weer over te leveren aan de mystieke gewaarwordingen in de natuur en het pad van The mother weer eens meer uit te diepen.

Wie weet wordt je ook geïnspireerd en kom je ook binnenkort naar Auroville. Want het trekt mensen van over de hele wereld, jong tot oud aan.








woensdag 29 januari 2014

magical and mystical India

Irma Steps-of-Life

zondag 26 januari 2014

Magical and or Mystical India

26 januari,zondag op het dak van Solar Kitchen, waar je heerlijk kan eten en drinken en tegerlijkertijd met een vriend of kennis kan afspreken.Zo ontstaat ook later in de middag spontaan een ontmoeting met de Nederlandse vrouwengroep van de stichting Isai Ma(i)yam.
Zo juist wifi gekocht, omdat mijn dongel het kennelijk heeft opgegeven, dus nu kan ik niet overal zomaar internetten.
De laatste dagen zijn wel confronterend, want vriend lief kreeg in Chennai een prachtige aanbieding van een filmcursus van een voor India, zeer bekende en tevens gepensioneerde regisseur aangeboden. Hoewel de cursus al was begonnen, waren Raja’s filmkennis en inzichten kennelijk voor  de regisseur reden om hem nog in de cursus toe te voegen.
Maar dat betekent dat ik vanaf dat moment ook mijn eigen dagen moet gaan invullen, want meegaan naar Chennai, een rumoerige en verstikkende metropool is voor mij geen optie. In 2011 zaten we daar al eens noodgedwongen in een hotel vast, vanwege een vliegtuig die vanuit Amerika door een orkaan enige dagen geen doorgang had. Dan zie je alleen maar toeterende auto's en het luchtklimaat is ook niet echt aangenaam. Nee deze rustieke en natuuromgeving van Auroville geef je niet snel op. Vandaag 27 januari bijvoorbeeld geniet ik van een ochtendwandeling naar de Matre Mandir en een meditatie in de buitenringen van het centrum. Mystieke uitstraling, zoals dit gebouw door the mother in de jaren 70 van de vorige eeuw is uitgetekend en gerealiseerd, zoveel aantrekkingskracht heeft het dagelijks op honderden mensen. De 12 tuinen die rondom de koepel ligt hebben allemaal hun eigen namen en betekenissen. Uiteindelijk hebben ze veelal intenties om sereen, harmonieus en bewustzijn op te wekken.Opmerkelijk is het te vertellen dat na de realisatie The mother in 1979 de aarde verliet.
In India kom je vaker de uitspraak tegen dat het universum voor je zorgt en materialiseert op zeer snelle ogenblikken. Uit de mond van verschillende mensen hoor je deze uitspraak en waarschijnlijk is het omdat we dichter bij de evenaar zitten en de straling van de zon zo intens op het bewustzijn inwerkt, dat het innerlijk leven direct naar buiten vloeit en de wensen van het hart ook direct beantwoord kunnen worden. Ik heb in ieder geval een aantal dingen meegemaakt die deze uitspraak onderstrepen.  Ik liep na een aantal dagen in het Muthu beach een Nederlandse dame tegen het lijf, tijdens mijn inkopen van  oorbellen en armbandjes.  Na een drietal weken te worden meegezogen door de vele kanten van de Indiase samenleving kwam langzamerhand mijn behoefte herkenning te vinden vanuit mijn Nederlandse gewoonten, waarden en normen en waarden. Een metgezel die mij en vice versa elkaar herkent  zou ideaal zijn en zie daar we ontmoeten elkaar in een winkel vlakbij het hotel. Ook zij had haar dromen en wensen elke dag in een boekje geschreven en wanneer we in gesprek gaan blijken we zoveel overeenkomsten in onze levens te hebben dat hier echt alleen maar sprake van synergie kan zijn. Wat leuk om haar tegen te komen, wanneer ook nog eens blijkt dat ook zij een Indiase man heeft en de combinatie leven in India en Nederland al leeft. We hebben veel met elkaar te bespreken….
Mystical India dus, maar magical is het ook geweest, toen ik tijdens een wandeling met de familie een man met een papegaai die kaarten trekt tegenkom. De werkwijze was als volgt: de papegaai wordt door de eigenaar geïnstrueerd op mijn naam een kaart te trekken met zijn snavel en dan begint het sprookje. Hij neemt één voor één kaarten van de stapel en op een gegeven moment stopt hij, toeval of niet maar de kaart Maria komt te voorschijn en dat is nu waar ik vanuit mijn Christelijke achtergrond steeds meer resonantie mee voel.
Ik ben blij dat ik nu even van de Tamil mentaliteit van de vele mannen die in het hotel betrokken verlost ben, want ik vind de fonetische klank van de taal vaak agressief. Dat kan je overstijgen, maar in de nacht wanneer ik alleen op mijn kamer ben voel ik me toch door deze sfeer niet helemaal lekker. De bediening in dit hotel is ook wat primitief en grappig, vooral wanneer je de mensen vraagt om ontbijt of lunch. De kleden op de tafeltjes zijn lang niet schoon en gelukkig handelen ze wel direct constructief op dit gebaar van me. Even later wordt dan het ontbijt of lunch op een stilzwijgende wijze geserveerd. Maar ze zijn ook nieuwsgierig en blijven dan aanvankelijk bij de tafel staan kijken hoe jij je eten eet, of op zoek naar een praatje afwachtend wanneer je het gesprek begint.  Gelukkig zijn er ook ontwikkelde Tamil mensen, dat blijkt wanneer ik midden in een nacht op het benedenterrein loop om te kijken of de poort die geopend zou zijn voor Raja die na middernacht zou aankomen vanuit Chennai gesloten zie. Ik flip bijna, want buiten de poort kan het best gevaarlijk zijn en de poort blijkt alleen van de buitenkant geopend te kunnen worden, terwijl in velden of wegen de manager te vinden is. Dezelfde manager die zo zijn best had gedaan om op de derde dag van mijn verblijf de Engelse zenders op tv te realiseren, door zelfs de kabels te vervangen die buiten op het terrein op willekeurige wijze ergens aan palen hangen. Maar dan verschijnt ineens out of the blue een rustige man samen met de manager die met duizend excuses en zweet op zijn voorhoofd een personeelslid die buiten het hotel woont, belt en instrueert om langs te komen om de poort te openen. De mannelijke advocaat die de situatie snel doorheeft weet te bemiddelen en rust te creëren. Geen toeval een advocaat? Want ook de vraag om adoptie van Indiase kinderen speelt nog altijd in ons hart en daar wil hij ons ook best in helpen blijkt de volgende dag. Weer een staaltje van synergie. Het komt allemaal op de juiste tijd naar je toe.

Arke is het volgende gasthuis waar ik ook de acupuncturist Mohammed ontmoet die werkelijk wonderen met mijn schouder verricht. In India vind je echt de hoogst gekwalificeerde specialisten of trainers. De watsu watsu en de ayurvedische massage hadden deze dienst al aan mij bewezen, toen ik op zoek ging naar een acupuncturist, omdat er zich sinds enkele dagen heftige hiel en zool pijn in mijn rechtervoet had gemanifesteerd. Ik kon er nauwelijks nog op staan, laat staan lopen. Op de website van Auroville kom je ook die specialisten tegen en Arke was het volgende welnesscentrum na Quiet Healing waar deze specialist dan te vinden was. De ontmoeting was zowel bijzonder als snel. Ik belde om 14.00 voor een afspraak en om 15.00 was hij ter plekke aanwezig. De 33 jarige Moslim was zeer accuraat en zelfverzekerd van mijn problematiek en zijn behandeling.
Ik kan met hem een gesprek over verschillen in cultuur beginnen merk ik en wanneer ik vraag of hij getrouwd is en kinderen heeft komt er een zeer wonderlijk verhaal, waar Wilders zijn gelijk over de Moslim cultuur en de achtergestelde positie van vrouwen direct in zou terugvinden. Ook Mohammed zelf heeft een veelbetekende lach op zijn gezicht wanneer hij zijn verhaal aankondigt als een story die bijna niet waar kan zijn. Hij was 18 dagen getrouwd, met een door zijn familie en hem uitgekozen vrouw, althans dat dacht hij. Op de bruiloft was er een grap met hem uitgehaald, die door de burka kledij vergaande gevolgen had. Ze hadden een andere vrouw aan hem uitgehuwelijkt. Omdat hij een vrouw in ieder geval alleen maar vanuit het principe trouwt om kinderen te scheppen die ook de familielijn van de wetenschappelijk en geneeskundige beroep zouden voortzetten was hij in eerste instantie niet geneigd om zijn daad ongedaan te maken. Hij hield het echter toch niet uit met deze vrouw, die volgens hem slechte energie had. Hij werd continu van zijn werk gehouden door de vrouw die hem wel 30 x per dag belde. De scheiding voltrok zich dus na 18 dagen.
Het is interessant om met deze man over religie en zijn vak te praten, want hij is erg kundig. Hij weet intuïtief en vakkundig na anamnese vrijwel direct de juiste meridiaanpunten te lokaliseren, die eigenlijk al maanden geblokkeerd zijn. Ik wist en voelde dit wel, maar was in Nederland er nog niet toegekomen om een acupuncturist te raadplegen. Maar ik ben wel erg blij dat ik deze man ben tegengekomen, omdat hij me ook vertelde dat de operatie niet alleen de meridiaanpunten had geblokkeerd maar ook aangetast en dat terwijl ik met deze informatie bij de orthopeed en de fysiotherapeut geen gehoor kreeg. Ik had immers direct na de operatie al vreemde warme en soms pijnlijke tintelingen in mijn rechterbeen. Mijn schouder wordt dus behandeld door de bijbehorende organen en botten op een structurele wijze aan te pakken. Ik heb wel even pijn als ik onder handen wordt genomen, omdat de pijnpunten even opgezocht moeten worden, alvorens de naalden te zetten, maar daarna voel ik gelijk verlichting en vooral verruiming in zowel mijn schouder als benen, waardoor de functionaliteit nu wel kan toenemen.In Nederland heb ik in het verleden niet een dergelijk snelle reactie op de behandeling ooit ervaren. Dus we gaan nog even door met de behandeling. De ruimte die ik nu al voel in mijn schouder heeft slechts twee behandelingen nodig gehad en de pijn die hij door de juiste punten te lokaliseren me even deed heb ik er graag voor over.

IRMA KOERHUIS
Geen opmerkingen:
Een reactie plaatsen

Blogarchief

·                                 ▼  2014 (5)
o                                                        ▼  januari (5)
§                                                                                 Quiet Healing en Muthu beach Hotel
§                                                                                 Vervolg pongal pongal
§                                                                                 pongel pongel festiviteit
§                                                                                 Kunstzinnige en heilzame momenten met ( gehandicap...
§                                                                                 Na 1 week in India te leven lijkt het alsof ik al ...

Over mij

Mijn foto







irma Koerhuis. Sjabloon Travel. Mogelijk gemaakt door Blogger.

Voorbeeld
Voorbeeld


dinsdag 21 januari 2014

Quiet Healing en Muthu beach Hotel

Dinsdag, eind van de middag, 21 januari.
Raja is net vertrokken naar Chennai om daar met de regisseur waarmee hij al in zijn ouderlijk huis een nacht mee heeft gepraat, verder te ontmoeten op filmlocatie.De lijnen in India zijn kort. Wanneer je iemand kent uit het verleden en die heeft succes en je wilt ook in die richting zelf iets doen, dan zijn er vaak mogelijkheden die je kan exploreren. Zo dus nu ook het avontuur voor Raja en de filmwereld, waarover later meer.

Zaterdag zijn we vanuit het lawaaierig Attur Salem, de geluiden uit de juxboxen ontvlucht om met gerust hart naar het ideale gemeenschapsleven van Auroville terug te keren. Attur is natuurlijk lang niet altijd zo druk, maar het pongal pongal feest had de hele week geduurd en dreef alle gezinsleden tot irritatie. Na ongeveer 4 uur rijden en nog een klapband te hebben overleefd, zijn we eerst nog naar het afscheidsfeestje op de Artschool nabij Auroville gereden. Hier zou de voorzitter van het bestuur van Isai Ma(i)yam na een week daar te zijn verbleven, een muziekoptreden samen met familieleden geven en daarna vertrekken. Opmerkelijk hoe hij alle kinderen bij naam en hart kent. Dat valt me op bij het afscheid en  menig kind laat dan ook een paar tranen vloeien, wanneer ze hem ook weer dankbaar voor zijn komst uitzwaaien.
Het hotel waar we dan hopelijk onze nachtrust zullen genieten verstoort echter alle verlangens naar rust. In de middag waren we als bijna enige gasten aangekomen, maar de vriendelijke eigenaar had verzuimd ons te vertellen dat het weekend vaak gevuld was met IT specialisten uit de stad Pondicherry, die hier dan robuust feest gingen vieren. Zo gebeurde dat nu ook. Het hele gebouw was gevuld met onstuimig lachende en schreeuwende gasten, die buiten op het terrein met muziek en drank hun weekend vierden. Ongelooflijk werd het toen ze ook bij het bed gaan de hele traphallen opvulden met geschreeuw en gelach. Ik heb een paar x op het punt gestaan om net als pa vroeger naar buiten te lopen en ze op de grenzen van normaal gedrag toe te spreken, maar vriend lief hield me hierin tegen. Tenslotte kent hij de Indiase cultuur dan beter dan ik en heb ingezien dat dit gedrag mogelijk meer agressie bij hen kon oproepen. Dus heb ik geprobeerd te kiezen voor een hotelkamer, die er toch ook al niet al te romantische uitzag, de muskieten proberen te trotseren. De van zou oplossing kunnen bieden, maar had slechts 1 mogelijkheid en dat was de helikopterstand, waardoor ik in een oorverdovend lawaai op mijn bed bijna wegwoei door de vaart van de luchtcirculatie. Als oplossing dacht ik het terras te kunnen zoeken, maar dat was echt nog niet het einde van de zoektocht naar rust. Want hier lagen inmiddels boven mij de ronkende ITérs om 4 uur 'snachts, die mij wakker hielden, terwijl daarnaast de volle maan die door de  invloed van de zee ook speciale sterke krachten opwekte en mij hierdoor ook geen slaap bood.
Dus dit was geen succes, hoewel  wij aanvankelijk dachten hiermee een lot uit de loterij te hebben gevonden, omdat het resort tegenover Quiet Healing lag, het welnesscentrum waar ik mijn behandelingen voor mijn schouder zou kunnen volgen en op het resort zelfs nog een klein zwembadje was, waar ik dagelijks wat schouderoefeningen kon doen.
Inmiddels was al duidelijk geworden dat ik met mijn schouder geen trainingen kon volgen, omdat de spierkracht nog niet aanwezig is en er ook nog te snel irritatie van de schouderband ontstaat na typen en na nachten op keiharde matrassen. Ik ben zo blij dat ik wel een paar kussens van Raja's familie kon meenemen. De zondag was dan ook voor een dag van rust op het strand nabij het nieuwe hotel Muthu Beach. Pas eind middag was ik weer een beetje op aarde beland.
Nee dan is het nu ook heerlijk om in een redelijk chique hotel, waar ik overigens voor 10 euro per nacht  geniet van een zacht matras en hygiënische badkamer met tv op kamer en me meer kan ontspannen.
 Met de zee aan de ene kant en terras waar de schaduw al snel te vinden is,door de omringende kokosbomen heb ik ook nog de mogelijkheid om aan de andere kant op een zonnig terras te zitten. Ik ben inmiddels al helemaal gewend aan de contrasten die je ook in de straten als deze tegenkomt. Ik kan me niet meer verwonderen over de koeien die over straten lopen,als ik naar een klerenwinkeltje in een straat verderop loop en ik dan ook nog een man voor zijn rieten huisje op zijn stoepje de krant zie lezen, of weemoedig voor zich uit zie staren. De open riolen is voor mij geen reden meer tot afkeer, je wordt er op een gegeven moment ongevoelig voor. Het is wel opvallend hoe India in 2 jaar tijd zich ook hier heeft ontwikkeld. Want waar we toen in de laatste straat voor het overigens paradijselijke plekje op Quiet Healing, alleen nog rieten huisjes, die soms ook nog door smerige doeken aan elkaar vastgebonden waren en kinderen naakt tussen het vuil zagen lopen, terwijl een man zijn tanden voor het huis stond te poetsen, zien we nu ineens alleen maar stenen huizen en zelfs een huis met een carcit en een auto van minstens 16 duizend euro voor de deur staan. Het neemt niet weg dat de troep overal op straat kan liggen en de open riolen kennelijk van de politiek nog geen prioriteit hebben gehad om op een milieuvriendelijke en hygienische manier aan te pakken.
 De zon verblijd je gemoed, wanneer je 's ochtends opstaat en de toektoeks( Indiase kleine open autotjes)  brengen je voor 1 euro naar je bestemming. Zo heb ik maandag in Quiet Healing al een heerlijke ayurvedische massage ontvangen, die dan ook maar 12 euro kost. Dat is best prijzig voor Indiase begrippen, maar wanneer je dat met een Nederlandse fysiotherapeutische behandeling van 15 minuten vergelijkt,kom je toch wel op een wezenlijk prijsverschil in het voordeel van India uit.
Morgen ontvang ik een watsu watsu behandeling,waarin een aantal disciplines tegelijkertijd in deze unieke vorm van waterbehandeling  worden ingezet. Door een combi van  acupressuur, ademhalingstechnieken en siatsutechnieken, word je door het water bewogen en kom je
 als herboren en in ieder geval zeer ontspannen na de behandeling van anderhalf uur weer terug. Zeer goed dus voor mijn schouder. Heel jammer dat ik deze  training wederom zelf nog niet kan volgen, want in 2011 had ik al na een sessie dit verlangen. Maar de trainer inspecteerde mijn schouder en kwam tot deze teleurstellende conclussie. Wie weet dan maar in augustus.

Ok, kijken hoe ik de komende dagen ook in mijn eentje me kan vermaken.
Wordt vervolgd.







donderdag 16 januari 2014

Vervolg pongal pongal

16 januari en ik moet toch even een aanvulling geven op het gebeuren, want met het ritueel bij de boerderij van een vriend van Raja en zijn ouders en familie heb ik toch een beter en mooier beeld kunnen krijgen van de grondgedachte van het oogstfeest.

Allereerst worden er kurkumabollen aan een groot suikerrietpaal geplaatst aan de linkerkant. De kurkumabollen staan voor het heilige aspect in het ritueel. Daarnaast worden er mangobladeren aan een horizontale balk gebonden. De mangobladeren staan voor voorspoed geluk en blijheid. Aan de rechterkant worden nimebladeren aan een suikerrieten paal bevestigd en dit staat voor de geneeskrachtige werking van de zon, aarde voor de oogst.
Er wordt namelijk drie dagen pongal pongal gevierd,waarin achtereenvolgens de zon, de aarde en het leven worden bedankt. De koe representeert het leven en zijn kop wordt met nimebladeren omringd. De koe maakt onderdeel van het ritueel en wordt met wierook gelokt, als hij wil. In de bijbehorende film die ik samen met de broer van Raja heb gemaakt, blijkt dat hij niet echt meewil en dat er een klein opstandje lijkt uit te breken...
Er wordt verder op de grond een mooie cirkel van bloemen, bananenbladeren, met daarop pongalrijst en gewone rijst gelegd en natuurlijk staat het vuur en de speciale rode en witte poeders ter bevestiging van het ritueel klaar.

Erna kan worden gegeten en gedronken. Ik laat me de speciale chutney en rijst goed smaken.

Als het lukt kan je van het geheel een kleine impressie krijgen door middel van de videopname, die mede door mezelf en Sunder zijn gemaakt.  Anders verwijs ik je graag door naar mijn faceboekaccount. Hier kan je het filmpje via youtube dan ook zien.

dinsdag 14 januari 2014

pongel pongel festiviteit

14 januari en we zijn inmiddels drie dagen terug in het ouderlijk huis van mijn vriend, om hier gezamenlijk vanaf vandaag het oogstfeest pongel pongel te vieren. Wanneer ik vraag wat dit precies inhoudt krijg ik verschillende antwoorden. Het eerste wat ik hoor, is dat het een feest is met veel geluiden, keiharde muziek, die ik waarschijnlijk niet kan waarderen. Ten tweede hoor ik dat er soms met koeien wordt gerend en wanneer ik de spirituele vriend van mijn vriend moet geloven is dit feest vooral geweid aan het uiten van gedachten en gevoelens die anders onder de plank worden geschoven. Er zal dus net als met het devali festival veel kleur, gelach, gedans te zien zijn. Daarnaast staat natuurlijk het eten weer centraal. Al in de vroege ochtend, wanneer we net uit de slaap komen, komen er al familieleden van 200 km verderop, die een nacht in de bus hebben gezeten om hier te komen feesten.
De cultuur van altijd maar,door is hier goed merkbaar. De muziek is inderdaad sinds gisteren keihard via speakers over de straten hoorbaar. Gelukkig duurde het gisteren tot ongeveer 21.00. Ik kan me er beter aan over geven, want anders heb ik er echt last van. Zo is ook het gezegde: Of je hebt niets met India of je adoreert het, maar het is zeker een kwestie van overgave.  De familieleden zitten naast ons bed, dat overigens voor mij de bank is en voor mijn vriend de grond en kletsen over en weer. Daarna is het voor mij even privacy, althans dat denk ik, ik wil me douchen en de aansluitende kamer is even op slot, maar er word wel 4 x op de deur geklopt. Iedereen loopt deze kamer ook in en uit, omdat het een kamer is die multifunctioneel wordt gebruikt. Zo zit nu ook de vriend weer bij ons en had hier gisteravond ook een goede uitleg over de Indiase cultuur en de problemen die de meeste Indiase mensen ervaren. Ooit was India een rijke cultuur met veel spirituele meesters. Door de overheersing van verschillende volkeren heeft de slavernij vooral de gedachten van de bevolking gevormd en kiest men na de overheersing van als laatste de Engelsen, niet direct voor de ontwikkeling van spiritualiteit, maar kopieert wat er eerder is geweest. Veel mensen worden vanuit het kastesysteem en het gearrangeerde huwelijk niet direct op het pad van een onafhankelijke geest gezet. Zoals de westerse cultuur het afzetten van de puber tegen de ouders als een gezond onderdeel ziet om een eigen weg in het leven te bewandelen, hebben jonge mensen hier niet veel vrijheid. Je moet wel een zeer eigenzinnige geest hebben om die weg wel te bewandelen, want wat mensen  over je denken en praten is hier van groot belang. Zo mag ik ook niet met blote armen lopen buiten, omdat liefde in de vorm van elkaar aanraken en kussen en vrouwelijke vormen niet openlijk mogen worden getoond Ik kan wel met iedereen buiten een praatje houden, want iedereen is nieuwsgierig naar elkaar en zeker naar een westerse vrouw die er anders uitziet. Kinderen lopen dan lachend achter mij aan en vrouwen zijn oprecht nieuwsgierig en willen graag dat je even een foto met ze maakt of een kop thee met ze drinkt. Er zijn wel verschillen natuurlijk, maar je bent snel verenigd met de bevolking. Ik respecteer de cultuur, maar probeer hier en daar mijn authenticiteit van een vrije geest niet geheel weg te duwen, dus doe ik een sjaal om mijn schouders en kan ik mijn borsten gedeeltelijk bedekken, maar op gegeven moment geef ik het wel de ruimte en voel ik me even vrij, wanneer mensen me blijven aanstaren. Ontwikkeling komt te paard en gaat te voet. Dus ik hoop maar dat ik één van de paarden ben die een aantal meiden en vrouwen zal gaan mennen. In het nichtje van mijn vriend zie ik een goede mogelijkheid, ze kijkt me op een manier aan waaruit haar fascinatie blijkt.
Deze beschrijving,is dus de mentaliteit van een dorpsgeest, maar Auroville heeft daarentegen gelukkig met zijn wereldse mentaliteit een geheel vrije geest en kan je je gedragen en uiten zoals je wilt. De meesten zijn wel stil en naar binnen gekeerd, met een lach op het gezicht en in open contact. In Auroville zoeken mensen de spiritualiteit en vorm van samenleven die je ook in de Westerse wereld niet zo maar tegenkomt. Er is nauwelijks sprake van stress, doordat het leven ook hier meer organisch verloopt en nut en noodzaak aan de spiegel van de ziel wordt gereflecteerd. Het komt  bij mij soms over alsof mensen nog in de jaren 70 leven, met de brommertjes die ook uit die tijd stammen, maar er is een hoog level van begrip en samenleven, waar mensen jong en oud open staat voor elkaars ervaringen en zoektocht naar de zin van het leven. Vandaar dat er ook veel aandacht is  voor de ontwikkelingen van nieuwe ecologische systemen en het duurzaam leven al door middel van voedsel die ook biologisch dynamisch wordt geteeld en bereid waarneembaar is. Eenvoudige behuizing in een natuurrijke omgeving, waarin het geldsysteem zich beroept op een gemeenschapseconomie, waarin je zelf nauwelijks verdient, maar werkt voor de gemeenschap is verder één van de grondslagen van de visie van Auroville. Daarnaast kan je met yoga, ayurveda, verschillende vormen van massage, dans, creatieve activiteiten, het volgen van lezingen en films over the Mother en Sri Aurobindo veel hoogstaande kennis opdoen. In Auroville komen de beste ayurvedische masseurs, specialisten en heeft het hiervoor genoemde aanbod een zeer hoge kwaliteit. Auroville zelf heeft ook een systeem waar je je eerst moet bewijzen en een speciale bijdrage moet leveren, voordat je werkelijk Aurovilliaan kunt worden. Op dit moment zou ik niet langer dan een half jaar hier kunnen wonen, maar wanneer ik voor het pad van Aurovilliaan kies, zou ik me door een eigen bijdrage aan Auroville, als buitenlander kunnen vestigen.

Terug naar het pongel pongel festival. Het grootste gedeelte zijn we ontvlucht, door vanmiddag even met een groepje mensen met een taxi naar een naburig dorp te reizen. Doel van de reis was dat er een plastic zwembad kon worden bekeken, die we op het dak willen installeren voor de komende toeristen. Maar helaas vinden we alleen een plastic kinderbadje en hebben we veel plezier omdat we nog enkele leuke kleine cadeautjes voor het pongel feest kunnen kopen. Ik grijp de gelegenheid aan, om voor de zwangere nicht van mijn vriend een paar leuke baby cadeautjes te kopen. Bij thuis komst loopt iedereen vol plezier door elkaar, de muziek van buiten op de straat dringt nog steeds hard in het huis door,de maaltijd word met een aantal vrouwen bereid en we worden weer voorzien van heerlijke chappati's met linzenchutney. Ik kreeg daarvoor nog een ohm- en ach-tatoe op mijn beide handen getekend. Heerlijk om dat door mijn nichtje die me daarvoor ook nog even masseert, op de stoep voor het huis, te laten doen. Ik heb nog nooit zo stilzwijgend met 2 jonge vrouwen kunnen genieten als hier in India. Terwijl het nu al over half tien in de avond is, kan ik op het dak een drama spektakel van een naburig podium bekijken. Alle 4 familieleden blijven vannacht slapen en de vrienden die nog even langs kwamen met hun kind, hebben net ook de chappati op en zijn richting huis vertrokken. Wanneer ik vanavond zal kunnen slapen is mij nog niet geheel duidelijk.....

zaterdag 11 januari 2014

Kunstzinnige en heilzame momenten met ( gehandicapte) Kinderen

Goedemorgen Nederland,

Wij hebben het inmiddels al weer bijna half twaalf hier en ik ben al heel snel met mijn tweede blogpagina, omdat er in een paar dagen alweer zoveel is gebeurd. Ik schreef als laatste dat ik in de middag het gehandicaptenhuis van de stichting Isai Ma(i)yam zou bezoeken. Nou dat was dan ook wel een middag om niet snel te vergeten. De verstandelijk gehandicapte kinderen die veelal door Brigitte, de projectleider en een al wat ouder kind uit het weeshuis uit verschillende dorpen zijn ontdekt, hebben een prachtige educatieve en creatieve daginvulling.Datzelfde kind is nu inmiddels al oud genoeg om ook als medewerker van de stichting in het gehandicaptenhuis te werken. Een half uur met de van, één van de gesponsorde auto's reden we naar de locatie ergens buiten Pondi. De kinderen worden elke dag in de ochtend van huis gehaald en rond 15.00 stopt het dagprogramma, waarna ze ook weer weggebracht worden. De nieuwe gele bus die onlangs door de Achmea stichting is gedoneerd stond voor de deur en men was nog bezig om het gebouw een gele kleur te geven. Onderdelen van het dagprogramma zijn onder andere muziek en yoga.
Nadat we van harte werden ontvangen volgde al snel waar we in dit geval voor kwamen.
De kinderen demonstreerden mij een serie yoga-oefeningen, die ze in het afgelopen twee en half jaar draait hebben geleerd. Het centrum draait ook ongeveer zo lang. Ik was enorm onder de indruk van de opvolging van instructies en de soepele uitvoering van de yogahoudingen, die de kinderen ondanks hun handicap die naast verstandelijk vaak ook motorisch was, lieten zien. De meest uiteenlopende en uiterste yogastanden; van de zonnegroet tot de brug, tot het wiel en de boog, van de spreidzit tot de voorovergebogen spreidzit volgden elkaar in een gedisciplineerd tempo op.Bijna elk kind, of het nu het syndroom van down of een andere handicap had, wist wat het moest doen. In slechts een half uur was de voorbereiding met mantra en opwarming met daarna wel 10 standen getoond. Daar waar de docent ergens iets van instructie vergat, gaven enkelen wel het commentaar,waardoor duidelijk werd wat er dan eigenlijk had moeten volgen. Fantastisch! Niet voor niets heeft deze groep tijdens een yogawedstrijd in Auroville de eerste prijs gekregen, zo had Brigitte me al trots verteld!!
Daarna was het tijd voor een muziekoptreden van de band, waarin de vrijwilliger Rob en zijn zoon Joep samen met Brigitte en een aantal andere leden van de stichting een aantal muziekstukken lieten horen. Deze vrijwilliger was als arccondionist voor drie weken uit Nederland overgekomen en had met de kinderen deze weken geoefend. Het optreden werd voor de kinderen gegeven en deels konden ze meezingen en bewegen. De kinderen kenden de eerste mantra's uit het hoofd en zongen volop mee. De andere stukken werden soms afgewisseld met handgebaren en passief luisteren, maar ze genoten zichtbaar. Al met al een heerlijke middag, die me weer enorm inspireerde.
Op vrijdag zouden we naar een ander klassiek spiritueel dansoptreden van een groep kinderen van de wereldschool, in het theater van het visitingcentrum op het terrein van Auroville gaan. Het unieke aan dit optreden was, dat ook hier twee oorspronkelijk weeskinderen in mee deden. Doordat deze kinderen door de oprichter van de stichting in eerste instantie zijn gesponsord,is hun dansopleiding nu verzekerd. De oprichter Ivar, heeft sinds zijn initiatief van de stichting zoveel geld uit eigen werk gedoneerd, dit was een uniek voorbeeld waar dat geld dan onder andere naar toe gaat. Het gaat ook wel naar het onderhouden van huizen  van de armlastige mensen, het onderhouden van de gebouwen en materiaal,of het salaris van de medewerkers van de stichting, de keukenmensen, de chauffeurs, de kindermeisjes, de administratief medewerker, allemaal locale mensen uit Tamil Nadu.

Het legendarische verhaal van Krishna, zijn geboorte en zijn jeugdjaren was het thema van de voorstelling. De legende vertelt, dat er op bepaalde momenten in het leven wanneer de aarde bijzondere mensen nodig heeft, de kosmos sommige mensen voorbereid op de komst van zo'n persoon. Krishna was de persoon die luchtigheid blijdschap en humor zou mogen brengen. Men kan deze komst vergelijken met de komst van Christus. De lijn van het verhaal is namelijk ergens dezelfde. Ook Krishna zou in het gezin als achtste kind door de toenmalige keizer niet worden geaccepteerd en eigenlijk moeten worden gedood. Men bedenkt hier echter iets op door Krishna te verwisselen met de geboorte van een ander kind in een naburige omgeving van Brindavan of Madura. Zo groeit Krishna op en haalt kind ondeugende streken uit en brengt de omgeving, waaronder zijn moeder soms tot kopzorgen. Maar  omdat het kind een charmerend kant heeft kan de moeder hem ondanks dat hij af en toe straf verdient, dit toch vaak niet over haar hart verkrijgen. Het kind heeft duidelijk een grote invloed op zijn omgeving en kan hiermee iedereen op een hele leuke manier imponeren. Nadat de jonge jaren verstrijken, komt het op een gegeven moment de keizer toch ter ore dat K
rishna nog leeft.Hij besluit vervolgens een worstelwedstrijd te organiseren en hieraan kunnen de dienaars van Krishna en Krishna zelf deelnemen, om te laten zien wie nu het echte podium verdient. De keizer besluit zijn eigen leven in de waagschaal te stellen en maakt het besluit dat wie deze strijd wint, dan recht heeft om te zegevieren. Er verschijnen twee grote mannen ten tonele, ze maken krijgerssprongen en  tonen  hiermee hun kracht en vastberadenheid. Toch weten  de dienaars van Krishna met hun subtiele, maar energetisch sterke danspassen de oerkrachten van de krijgers te omzeilen en op een zeker moment toe te slaan, waardoor ze deze worstelaars doden. Daarna komt Krishna zelf ten tonele en doodt op dezelfde wijze de keizer. Nu de keizer dood is, kan Krishna zijn invloed doen gelden en vanaf dat moment wordt gezegd, dat in de gehele natuur Krishna is waar te nemen. Krishna als 1 van de vele goden die India rijk is kan men dan waarnemen in het water, de bomen, de aarde, in de mensen  Krishna kan als licht worden ervaren op weg naar de eenheid van Vishnu, die wij in de westerse wereld God noemen.
Het spektakel werd zo goed gedanst, dat je geen verhaal meer nodig hebt om alles heel duidelijk te volgen. Je wordt allereerst verblind door de hoeveelheid prachtige kleuren die de danser door hun kleding laten zien. Geen enkel pak is het zelfde. De opgemaakte gezichten en de voeten die ook voorzien zijn van strepen, laten voor de kijker ook geen mogelijkheid tot verveling toe. Je werd  anderhalf uur lang meegenomen in een denderend spektakel, waar muziek en licht het geheel op subtiele wijze ondersteunde. De afwisseling van drama en dansritmes, die afwisselend stevig en subtiel te noemen zijn, maakten deze soepele dansers tot een unieke groep, die op hoog niveau dit verhaal van Krishna in beeld en dans omzetten. De danskunst die oorspronkelijk uit de streek Odyssee komt heeft een soepele en vloeiende stijl, die geheel anders is als de Bollywooddans of de BharateNatyam. Zie  website van de Apeldoornse groep die hier in Nederland cursussen onder andere in geeft.http://www.nawarasadancing.nl/Agenda.htm
 De groep kinderen die samen met de regisseur minstens 50-60 man groot is, werd na het spektakel  één voor één genoemd en ontvangen allemaal een roos. Enkele van hen zijn kennelijk zo populair in de klas dat ze een iets steviger gejuich en applaus ontvangen.
Zo werd mijn vrijdagochtend die al vroeg begon, door overigens in het weeshuis om vijf uur wakker te zijn gemaakt door het gerommel en gekletter van pannen, die de keukenvrouwen gebruikten ter voorbereiding van de ochtendmaaltijd, ingevuld door een aantal inspirerende kunstzinnig theateruren.
Dit alles in de prachtige natuurlijke omgeving van het visitingcentrum Auroville, waar je direct bij aankomst al in een mystieke stilte word getrokken.

Als echte Nederlanders waren we met een groep van 6 mensen, later stil bij elkaar aan het eten en konden onze gevoelens van verrukking nauwelijks onder woorden brengen. Maar 1 ding was duidelijk, iedereen was diep onder de indruk.

Hieronder een foto van een maaltijd met de kinderen. Bij de volgende blogs toon ik wat filmpjes



woensdag 8 januari 2014

Na 1 week in India te leven lijkt het alsof ik al een maand weg ben. Het leven hier in India is in tegenstelling tot de beeldvorming wat Europeanen van India hebben heel snel. Je leeft snel in contact met mensen en afspraken worden direct gerealiseerd. De aankomst in Bangelore een week geleden was in indrukwekkend, omdat het vliegveld Bangelore mooie pretentieuze architectonische hoogstandjes heeft geleverd. Maar goed de tegenstelling volgt al snel, wanneer ik in een ook wel comfortabele auto toch over wegen met gaten en hobbels naar Attur Salem wordt gereden. De broer van Raja heeft alles geregeld, de chauffeur rijdt veilig. Ik heb vertrouwen in zijn rijstijl, maar de snelweg die me was beloofd, blijkt toch een B weg te zijn. Inmiddels na 3 x India ben ik gewend aan de organische rijstijl en de tegenliggers worden op 10 meter rijafstand kunstmatig vermeden. Of we rijden links of rechts voorbij. De toeter moet uitkomst bieden.
Het weerzien met de familie was hartelijk. We worden met een ritueel binnengehaald,door de tante van Raja en later kan ik dankbaar op de bank zakken, waar ik inmiddels ziek van de lange reis me kan ontspannen. Er wordt regelmatig thee aangedragen en handen op mijn bezwete nek en gezicht gelegd. Ik vind het allemaal heerlijk, die verzorging. Raja's moeder wisselt de tante en het nichtje af.
Raja krijgt in de avond een voetloopmassage over zijn hele lichaam van het nichtje. Daarmee masseert zij met geoefende tred het lichaam zonder hem te bezeren of te blesseren.
Het huis heeft weer nieuwe ontwikkelingen doorgemaakt. Inmiddels heeft de tweede etage  een dak gekregen. Deze ruimte heeft nog een extra badkamer gekregen voor gasten of voor privégebruik. De derde etage heeft een open terras met plantenbakken. Het is heerlijk toeven daar in de waterige zon die afgewisseld wordt met een heerlijk zonnestralen die ongeveer 25 tot 30 graden temperatuur geeft.
Na 3 dagen gaan we met de auto naar Auroville, waar ik óf in het gereserveerde en al eerder bewoonde gasthuis Aspiration zal intrekken met Raja of op het terrein van de muziekschool van de stichting Isai Ma(i)yam ( kinderen in India) in het uiterste puntje van het terreingebied. We rijden diep in de avond door een soort van moerasachtig gebied en komen uiteindelijk op de plaats waar een mooi gebouw is gebouwd. De kinderen van de stichting kunnen hier in de weekenden vrij spelen en muziek en dans beoefenen. Maar wanneer Brigitte de projectleider lachend een aantal slangenavonturen met de kinderen en haarzelf verteld, wordt me al snel duidelijk dat ik me hier in de nacht niet veilig zal voelen. De slangen kunnen als het tegenzit door de open murengaten naar binnen komen, dus kies ik toch maar voor het relatief veiligere Aspiration gasthuis. Daar is het ook fijn om de Westerse mensen tegen te komen, die allen met eigen doelen Auroville bezoeken. Ook onze vrienden van 2 jaar geleden hebben een lach op hun gezicht wanneer ze ons weerzien. Leuke eet momenten volgen met hen en ook nu kunnen we heerlijk buiten eten. In de ochtend lopen we naar een nabij gelegen winkeltje en kopen wat brood en kaas, tahin en thee. Dat is heerlijk om op ons eigen terrasje met de omringende natuurgeluiden te nuttigen. De middag en avondmaal wordt vooraf bereid in de gezamelijke keuken en is altijd goed voorzien van kruiden die de maaltijd dan net dat snufje meerwaarde geeft. Alles is altijd lekker en ik mis geen vlees. Ik ben hier volop vegetariër en ik eet geen koeken en chips of noten, dus ik hoop wat af te kunnen vallen.
Nu heb ik net een nacht met Raja in het weeshuis van de stichting Isai Ma(i)yam geslapen, nadat we gisteren enthousiast zijn onthaald door Brigitte en de andere medewerkers van het huis.
De kinderen hangen om ons heen en kriebelen onze huid en lachen en dagen ons uit. De maaltijd volgt al snel en het ritueel om voor het eten een mantra te zingen wordt gevolgd door een stil samenzijn. De kinderen zijn gedisciplineerd wanneer het om eten gaat. Ze eten met de hand en zijn vol verwondering nog steeds naar Raje en vooral mij aan het kijken. Ze hebben of geen ouders, of slechts 1 ouder, maar leefden dan in zeer armoedige of emotioneel slechte situatie. Hier in dit huis krijgen ze de ruimte om kind te zijn. Deze week staat in het kader van veel examens en de kinderen hebben de volgende ochtend na het ontbijt ook de boeken nog op de schoot liggen. Ze leggen me uit dat er verschillende niveau's van wetenschapsexamen bestaat omdat er ook verschillende leeftijdsgroepen bestaan.
De auto van de stichting brengt de kinderen naar de school en sommigen lopen.
Ik ga vanmiddag met Brigitte naar de gehandicaptenschool, nadat we vanochtend nog een opzet voor het Liliane fonds voor de stichting hebben aangevraagd. De gehandicapte kinderen zouden heel erg goed in yoga zijn, dus ik ben  beniewd.