donderdag 31 juli 2014

India is bijzonder : de website die je moet lezen!!

Ja hoor het is al een tijdje zover. We hebben onze laatste website: www.indiaisbijzonder.com in de lucht en deze- wederom door mijn vriend gemaakte site- is echt een aanrader om te lezen. Niet alleen de leuke kleurige plaatjes doen je alvast in Indiase sferen komen, maar ook het reisprogramma voor september en december is bekend.
De reizen zijn op een zo laag mogelijk kosten tarief ingesteld, terwijl de kwaliteit er niet om zal liegen.

Een vriend vertelde me dat er veel mensen zelf door India willen reizen.Dat is nu precies waar we op inhaken. Want naast het programma dat we  als aanbod doen, zijn we ook de experts die advies en hotels en veilig vervoer in geheel India voor u kunnen regelen.

Het programma daar ben ik zelf heel erg verrukt over. Het gebied van Auroville als aandachtsgebied, waar ik vele mooie belevenissen, met mijn vriend in 2011 en 2014 heb mogen beleven is de place to be. De vrienden die je daar voor het leven maakt, de mooie spirituele evenementen, de culturele belevenissen in het theater, de heerlijke wellnessbehandelingen. Het lekkere eten, de zee, het strand, de oneindige trillingen en boeken die je over verschillende onderwerpen  in de bibliotheek kan lezen zijn tevens reden om dit gebied te bezoeken. Auroville, de gemeenschap die in de jaren 70 door the mother en Sri Aurobindo is gesticht doet nog steeds niets aan inspirerende energie af. Je kan er halen waar je naar op zoek bent. Dan niet te vergeten dat er voor elk jong of ouder individu, de mogelijkheid is om een steentje bij te dragen aan de gemeenschap in de vorm van vrijwilligerswerk. Stel ons je vraag en wij kunnen je overal op antwoorden.

De reis zal dan verder naar Thiruvannamalai gaan waar één van de bekendste yogi's van India zijn ashram heeft nagelaten.
Ramana MaharshiAfbeeldingsresultaat voor ramana maharshi
De mogelijkheid om én deze ashram te bezoeken  en de ongeëvenaarde heilige berg, waar jaarlijks duizenden pelgrims hun voettocht van 40 km lopen is een ware belevenis
De tocht verder landinwaarts, doen we aan de hand van onze persoonlijke en familiaire contacten. Je kan kennis maken met de plaatselijke bevolking van Tamil Nadu, je kan leren of genieten van de vele tradities Sari knopen, Indiaas eten leren koken, Indiase tempeldansen aanschouwen.

En als laatste onderdeel de prachtige productie van theesoorten,  die je in de bergen van Ooti ook wel de blauwe bergen genoemd, kan meemaken.
Kerala zal ook op het reisprogramma als uitwijkmogelijkheid komen te staan. Tenslotte zijn de backwaters en de vele Ayurvedische centra, de meest bekende plekken die veel mensen als eerste op hun netvlies hebben staan, wanneer ze over Zuid India praten. En dan kan je in december ook zeker genieten van het carnaval die met kleurige olifanten het straatbeeld zullen sieren.

Kortom wanneer je voor een reis in december boekt, heb je vele leuke bezienswaardigheden en activiteiten voor een prachtige prijs-kwaliteitsverhouding.

Bezoek de website: www.indiaisbijzonder.com en geef je reactie!

maandag 21 juli 2014

Kinderyoga uitleg, workshops, opleiding

Voor ouders, opvoeders en onderwijzenden van basisscholen en begeleiders van de buitenschoolse opvang

           Kinderyogaopleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs
 ________________________________________________________________________De kinderyoga-opleidingen voor schoolleerkrachten vinden plaats bij Via Natura Deventer
http://groepspraktijkvianatura.nl/ In de zomermaanden juli en augustus is er nog plek om je aan te melden.
leeftijdsgroepen: 4 t/m 8 jaar en 9 t/m 12 jaar worden in de cursus opgenomen.
De opleiding start bij een groep van 4 personen. Maximaal 8 personen per groep
Kosten: €695,- voor 6 hele dagen inclusief reader en thee, yogamatjes
Informatie en aanmelding: Ikoerhuis@yahoo.co.in of bel 0648426975

In 2012 heb ik als Kinderyogadocent deze opleiding, door een subsidie van de BKK
( brancheorganisatie kinderopvang) aan verschillende kinderopvangorganisaties mogen geven. Zij passen nog dagelijks de verworven vaardigheden in hun opvang toe.
SKON, Pinkeltje, Béngeltjes Utrecht. kunt u benaderen en hierom vragen. Desgewenst kan ik u uit privacy overwegingen een film van de pedagogisch medewerkers van SKON op locatie laten zien,waarin u beelden ziet van de cursus zelf, hierna een aantal leerlingen hun bevindingen van de cursus weergeven.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 



                                      Kinderyoga wat is dat ? 
Uw kind vraagt wat is kinderyoga. Wat houdt kinderyoga in zult u zich afvragen?
Kinderyoga wordt bijna als een onlosmakelijk onderdeel in de opvoeding van kinderen die graag in hun ASS problematiek ondersteuning willen gezien. De hoogsensitieve kinderen verlangen naar coaching om meer concentratie, ontspanning en structuur in hun dagelijks en schoolbestaan te kunnen ontwikkelen. De kinderyoga spitst zich naast deze gevoelige kinderen, ook toe op kinderen die spelenderwijs met verschillende thema’s zoals: het oerwoud, de noordpool, een dagje strand, een maanavontuur of oerwoudavontuur hun fantasie en beweging willen beleven.In deze thema's liggen pedagogische en sociale vraagstukken in besloten en kinderen leren op fantasievolle, fysieke en spiritvolle leuke spelende wijze omgaan met thema's die goed in de ontwikkeling van kinderen passen. In jezelf terugkomen is een term wat heel veel kinderen in deze tijd als normaal taalgebruik hanteren. Wie kent niet de vele prikkels van de maatschappij, de agenda van de kinderen uit deze tijd staat vaak boordevol. Met kinderyoga wordt teruggegrepen op natuurlijke middelen en belevingen die dicht bij het kind zelf liggen. Er kan  heel veel beleeft worden.
Er is een samenhang met de normale yoga als de zon wordt voorgesteld, nu echter op kleuter of kindniveau. Telkens zijn beeldende en verhalende elementen de onderdelen die het kind in zijn beweging ook ondersteunen, zodat het kind zijn levendige fantasie kan gebruiken om dat ook uit te beelden. In de lessen wordt gewerkt met speciaal op kinderen gemaakte mantra's en ook geluiden die veelal de dieren die in de yoga naar voren komen ondersteunen.  Mantra's helpen niet alleen het creatieve stemvorming te bevorderen, maar hebben ook een psychische ondersteuning bij pedagogische thema's.  Mandala's en helende verhalen, engelen- of deugdenkaarten kunnen aan het eind van een les worden gebruikt om het gevoel in lijf en geest te laten indalen.

  

                                                                               

Het doel is veelzijdig. De bedoeling van kinderyoga is om op een andere wijze met lijf en emotie bezig te zijn en de kinderen van binnenuit leren te genieten. Voor het drukke kind is het een welkome aanvulling om zijn tijd rustig te kunnen doorbrengen. Voor het stille kind is  het een prachtige sensitieve vorm om ook de fantasie wereld te verkennen. Ook kinderen zijn in staat de stilte op te zoeken en hebben daar veel behoefte aan. Maar ook voor de kinderen die geen speciale aandacht behoeven is yoga een vorm van activiteit wat een leuk aantal uurtjes bezorgt. Kinderen komen er vaak zelf om vragen is mijn ervaring.
Uit krantenartikelen en tv programma’s komen steeds meer voorbeelden van jonge kinderen die opbloeien door het volgen van kinderyoga. In Frankrijk is het een normaal onderdeel van het schoolprogramma en worden schoolresultaten alsmede vredesbewustzijn hiermee verhoogd. Een methode om het pesten om te buigen naar sociaal voelbare kinderen die hiermee een goed gevoel van eigenwaarde creëren.
Er is aandacht voor veel zintuiglijke, fysieke,emotionele en pedagogische aspecten zoals : aanraken, spelen, lachen, fantasie door het meebeleven van de verhalende en spelende vorm van de yoga, tekenen en eventueel nog een gesprekje. Deze aspecten werken positief door op het cognitieve vermogen van het kind. Uitgangspunt van kinderyoga is dat lichaam en geest elkaar positief beïnvloeden. Methoden als de Feldenkrais en Sherborne worden geïntegreerd opgenomen in de lessen.  Met Feldenkrais wordt bedoeld dat er aandacht is voor de hersenwerking van overgevoelige kinderen door speciaal bewegingstechnieken voor de linker en rechterhersenhelft in te zetten. Het coördineren is voor deze kinderen hierbij belangrijk. Het gebruik van de vloer en elkaar in nabijheid en contact te leren tegenkomen is de uitleg bij de methode van Sherborne. Vanzelfsprekend is hierbij een integere begeleiding van groot belang om de processen op goede wijze te begeleiden.
Voorop staat dat  het kind meer in zichzelf blijft en ook vertrouwen opbouwt met de verkenning van het lichaam, dat hierdoor de  eigenwaarde groeit. Maar ook het contact met andere kinderen  wordt op een boeiende respectvolle manier bevorderd.

In de opleiding master pedagogie heb ik met een betoog in 2008 de werkwijze en vele positieve effecten van kinderyoga mijn docent kunnen overtuigen.
________________________________________________________________________ 

maandag 9 juni 2014

kinderyoga

Voor ouders, opvoeders en onderwijzenden van basisscholen en begeleiders van de buitenschoolse opvang

           Kinderyogaopleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs
 ________________________________________________________________________De kinderyoga-opleidingen voor schoolleerkrachten vinden plaats bij Via Natura Deventer
http://groepspraktijkvianatura.nl/ In de zomermaanden juli en augustus is er nog plek om je aan te melden.
leeftijdsgroepen: 4 t/m 8 jaar en 9 t/m 12 jaar worden in de cursus opgenomen.
De opleiding start bij een groep van 4 personen. Maximaal 8 personen per groep
Kosten: €695,- voor 6 hele dagen inclusief reader en thee, yogamatjes
Informatie en aanmelding: Ikoerhuis@yahoo.co.in of bel 0648426975

In 2012 heb ik als Kinderyogadocent deze opleiding, door een subsidie van de BKK
( brancheorganisatie kinderopvang) aan verschillende kinderopvangorganisaties mogen geven. Zij passen nog dagelijks de verworven vaardigheden in hun opvang toe.
SKON, Pinkeltje, Béngeltjes Utrecht. kunt u benaderen en hierom vragen. Desgewenst kan ik u uit privacy overwegingen een film van de pedagogisch medewerkers van SKON op locatie laten zien,waarin u beelden ziet van de cursus zelf, hierna een aantal leerlingen hun bevindingen van de cursus weergeven.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________- 



 
                                      Kinderyoga wat is dat ? 
 
Uw kind vraagt wat is kinderyoga. Wat houdt kinderyoga in zult u zich afvragen?
Kinderyoga wordt bijna als een onlosmakelijk onderdeel in de opvoeding van kinderen die graag in hun ASS problematiek ondersteuning willen gezien. De hoogsensitieve kinderen verlangen naar coaching om meer concentratie, ontspanning en structuur in hun dagelijks en schoolbestaan te kunnen ontwikkelen. De kinderyoga spitst zich naast deze gevoelige kinderen, ook toe op kinderen die spelenderwijs met verschillende thema’s zoals: het oerwoud, de noordpool, een dagje strand, een maanavontuur of oerwoudavontuur hun fantasie en beweging willen beleven.In deze thema's liggen pedagogische en sociale vraagstukken in besloten en kinderen leren op fantasievolle, fysieke en spiritvolle leuke spelende wijze omgaan met thema's die goed in de ontwikkeling van kinderen passen. In jezelf terugkomen is een term wat heel veel kinderen in deze tijd als normaal taalgebruik hanteren. Wie kent niet de vele prikkels van de maatschappij, de agenda van de kinderen uit deze tijd staat vaak boordevol. Met kinderyoga wordt teruggegrepen op natuurlijke middelen en belevingen die dicht bij het kind zelf liggen. Er kan  heel veel beleeft worden.
Er is een samenhang met de normale yoga als de zon wordt voorgesteld, nu echter op kleuter of kindniveau. Telkens zijn beeldende en verhalende elementen de onderdelen die het kind in zijn beweging ook ondersteunen, zodat het kind zijn levendige fantasie kan gebruiken om dat ook uit te beelden. In de lessen wordt gewerkt met speciaal op kinderen gemaakte mantra's en ook geluiden die veelal de dieren die in de yoga naar voren komen ondersteunen.  Mantra's helpen niet alleen het creatieve stemvorming te bevorderen, maar hebben ook een psychische ondersteuning bij pedagogische thema's.  Mandala's en helende verhalen, engelen- of deugdenkaarten kunnen aan het eind van een les worden gebruikt om het gevoel in lijf en geest te laten indalen.

  

                                                                               

Het doel is veelzijdig. De bedoeling van kinderyoga is om op een andere wijze met lijf en emotie bezig te zijn en de kinderen van binnenuit leren te genieten. Voor het drukke kind is het een welkome aanvulling om zijn tijd rustig te kunnen doorbrengen. Voor het stille kind is  het een prachtige sensitieve vorm om ook de fantasie wereld te verkennen. Ook kinderen zijn in staat de stilte op te zoeken en hebben daar veel behoefte aan. Maar ook voor de kinderen die geen speciale aandacht behoeven is yoga een vorm van activiteit wat een leuk aantal uurtjes bezorgt. Kinderen komen er vaak zelf om vragen is mijn ervaring.
Uit krantenartikelen en tv programma’s komen steeds meer voorbeelden van jonge kinderen die opbloeien door het volgen van kinderyoga. In Frankrijk is het een normaal onderdeel van het schoolprogramma en worden schoolresultaten alsmede vredesbewustzijn hiermee verhoogd. Een methode om het pesten om te buigen naar sociaal voelbare kinderen die hiermee een goed gevoel van eigenwaarde creëren.
Er is aandacht voor veel zintuiglijke, fysieke,emotionele en pedagogische aspecten zoals : aanraken, spelen, lachen, fantasie door het meebeleven van de verhalende en spelende vorm van de yoga, tekenen en eventueel nog een gesprekje. Deze aspecten werken positief door op het cognitieve vermogen van het kind. Uitgangspunt van kinderyoga is dat lichaam en geest elkaar positief beïnvloeden. Methoden als de Feldenkrais en Sherborne worden geïntegreerd opgenomen in de lessen.  Met Feldenkrais wordt bedoeld dat er aandacht is voor de hersenwerking van overgevoelige kinderen door speciaal bewegingstechnieken voor de linker en rechterhersenhelft in te zetten. Het coördineren is voor deze kinderen hierbij belangrijk. Het gebruik van de vloer en elkaar in nabijheid en contact te leren tegenkomen is de uitleg bij de methode van Sherborne. Vanzelfsprekend is hierbij een integere begeleiding van groot belang om de processen op goede wijze te begeleiden.
 
Voorop staat dat  het kind meer in zichzelf blijft en ook vertrouwen opbouwt met de verkenning van het lichaam, dat hierdoor de  eigenwaarde groeit. Maar ook het contact met andere kinderen  wordt op een boeiende respectvolle manier bevorderd.

In de opleiding master pedagogie heb ik met een betoog in 2008 de werkwijze en vele positieve effecten van kinderyoga mijn docent kunnen overtuigen.
________________________________________________________________________ 

 

Dru yoga

                                DE VIJF STADIA VAN DRU-YOGA                                                                                                

ACTIVATIE  

ENERGY BLOCK RELEASE   EBR                                                                                            
                                                                                     
                                                                  DRU-YOGA ASANA'S EN SEQUENTIES

ONTSPANNING

MEDITATIE





Dru-yoga heeft de naam dat ze oefeningen vanuit het hart benaderd. Het is wetenschappelijk bewezen dat de kracht van het hart wel 60 x zo groot is als de energie van de hersenen. Hierdoor ontstaat een rijk innerlijk leven
Uitleg begrippen:
Activatie: In de sport en in de yoga is aandacht voor het opwarmen van het lichaam. In de  dru-yoga doen we dit door het lichaam los te schudden en te bekloppen
EBR: In onderliggende emotionele lagen van het lichaam is energetische energie opgeslagen van de emoties die we dagelijks meemaken. Sommige emoties zorgen voor blokkades van energiestormen. Door speciale sequenties komt in deze fase van het proces die energetische lagen vrij, waardoor energie vrij kan stromen. Speciale mudra’s( handgebaren) kunnen dit proces ondersteunen
Asana: De dru-yoga asana’s hebben verschillende psychische uitwerking op lichaam en geest. Van concentratie verhoging tot spierversterking tot het loslaten van trauma en bevorderen van mededogen in het hart.
Ontspanning: Na elke yoga-sessie is er aandacht voor de verwerking van de opgedane nieuwe energie, door de ontspanning. Alleen door ontspanning kan dit resultaat bereikt worden
Meditatie: Pas wanneer het lichaam verfrist is kan de meditatie gericht op hogere bronnen en op het hart plaatsvinden. De pranayama-technieken( ademhalingstechnieken) hebben de aandacht om tot diepe rust en overgave te komen. Visualiserende technieken helpen daarbij evenals het reciteren van mantra’s ( sanskriet verzen gericht op het hogere geestelijke leven)
                                                                                     
 Ik ben opgeleid als dru-yogadocent, behaalde in 2003 mijn diploma bij Dru Netherlands en koos in 2006 voor een aanvulling in de kinderyoga. Sindsdien gaf ik aan verschillende doelgroepen yoga. Studenten, bejaarden, kinderen, lichamelijk gehandicapten, waaronder blinden en rolstoel. Ook mocht ik afgelopen jaar in India aan een grote groep lichamelijk gehandicapten les geven.

Door mijn reguliere opleidingen in de pedagogie en psychologie en het bestuderen en werken met NLP en RET, visualisatie, mindfulness en positieve gedachten Bhagavad Gita en andere spirituele bronnen uit het Boeddhisme, Hindoeísme, Antroposofie heb ik een mensbeeld waarmee ik werk. Met deze aanvullende technieken op de Dru-Yoga maak ik het mogelijk om een combi te maken  tussen yoga en psyche. Ik ben verder opgeleid in de creatief-agogische, gedragscognitieve, systeemtheoretische, sociaal-theoretische stroming als sph leerling, waar ik als docent later ook aan mocht doceren. Mijn docentenopleiding voor MBO en HBO methodiek/agogiek/pedagogiek/psychologie heb ik in diverse overheids en commerciële instituten mogen vormgeven.

Mijn Indiase vriend en levensgezel legde mij uit dat de naam IRJA in het Tamil betekent: leven in het hier en nu. Ik leg hiermee ook een relatie tot het  populaire mindfullness.




Belangrijkste voordelen van het bedrijven van Dru-Yoga
                                                                       

* Je begint de dag met beweging, waardoor je je opener en energieker voelt.
* Je weet door het doen van yoga dat er andere wegen zijn naar een zinvoller leven.
* Je kan stress reduceren, doordat je je eigen lijf en geest beter doorziet en 
   hanteert  
* Je voelt je rustiger en evenwichtiger en kan hierdoor beter communiceren en   
   handelen
* Je bent dagelijks in staat om hogere doelen zoals vrede, mededogen praktisch te
   maken  
* Je weet het leven te leven!!!!
* Het leren van ontspanning op momenten van stress.
* Leren hoe je kunt loslaten
* Leren wat overgave voor je kan betekenen
* Leren wat acceptatie is.
* Integreren van een positieve en lichte, krachtige en vrolijke levenshouding




Kinderyoga-Dru-yoga, Indiaas afhaalmenu, Hartje Zutphen of terwijl follow your heart

Afgelopen weken hebben we veel mensen blij kunnen maken met de verkoop van onze Indiase harembroeken. De prijs-kwaliteitsverhouding en de mooie printen/kleuren brachten veel mensen in vervoering en dat is waar ik zo blij van word. Ik ben geen harde verkoper, hoewel de opleiding tot artsenbezoeker me toch wat vaardigheden heeft bijgebracht, die me nu ook te pas komen. Ik vind het leuk om in Nederland kansen te zien, te creëren en van hart tot hart mensen iets te verkopen.
Zo ontstond ook wederom het idee van de verkoop van onze oude succesvolle activiteit: de verkoop van Indiase afhaalmenu's. Na een aanvankelijke eerste aanzet op Hemelvaartsdag in de popupstore in Hartje Zutphen te hebben gestaan, bood de eigenaresse me nogmaals tegen gereduceerd tarief de mogelijkheid dit afgelopen vrijdag, 7 juni te doen. De eerste maaltijden werden besteld. We hadden ons goed voorbereid. Auto kunnen lenen van vrienden die voor drie weken naar Amerika familiebezoek brachten en de maaltijden in de puntjes door mijn vriend kunnen vorm geven. De details dat is wat het verschil maakt of een maaltijd echt Indiaas en lekker kruidig smaakt. Het is een ingewikkelde procedure die we graag mensen weer eens leren. Want in de popupstore is er binnenkort ook gelegenheid tot het organiseren van kookworkshops. Een leuke ruimte waar je dan vervolgens in een groep van 10 man ook de maaltijd kan nuttigen. De informatie hierover zal altijd via RAJAS facebook of via www.kadoindia.com verlopen. De voorbereidingen voor de reizen naar India hebben ook al gestalte gekregen en de website is bijna door mijn vriend voltooid. We horen wel eens: wat zijn jullie met veel dingen tegelijk bezig. Ja denk en zeg ik dan soms: de creatieve geest ziet wanneer je iets moet opzetten, construeren en laten bloeien. Dat heeft allemaal zijn eigen tijd en sommige dingen hebben een korte aanlooptijd en sommige dingen een langere aanlooptijd nodig. We voelen ons rijk dat we uit zoveel potjes kunnen putten. De ervaring van het verleden geeft deze mogelijkheid. Overal zie je dat combinaties mogelijk zijn. Waar ik ten tijde van onze Indiase take away al eens mijn droom heb geuit dat ik graag een winkel met yoga, Indiase reizen, kleding, Indiase spullen en eten zou willen hebben, hebben we nu die openingen gevonden.

Ook met mijn oude professie Dru-Yoga en  Kinderyoga wil ik snel weer iets doen. Voor de grote vakantie probeer ik nog mensen uit het basisonderwijs het nut van kinderyoga in de klas te laten zien. De grote kinderopvangorganisaties in Utrecht en het oosten van het land profiteerden nog snel van de subsidie die ik in 2012 voor mijn Kinderyoga opleiding van de BKK kreeg.
De reacties tijdens en na de cursus/training/opleiding waren zo positief dat ik gesterkt door deze ervaring mijn opleiding graag weer verder wil aanbieden.

In de volgende pagina's wil ik mensen graag weer mijn achtergrond van yogadocent tonen. De kinderyoga is hiervan een onderdeel. Tenslotte heb ik door de verschillende workshops die ik hierin al gaf een rijke ervaring aan kinderen die ik kon blij maken. Hieronder de Jhinga(garnalen), Chicken Tikka en Vegetarische gerechten en de harembroeken die we volop verkochten. Er is nog meer, dus je kan altijd bellen of mailen via RAJAS






zondag 13 april 2014

Indiase webwinkel, reizen en stagebegeleiding

Facebookpagina RAJAS en Zuid-Indiase reizen, hebben vooralsnog de primeur om straks over te gaan in een webshop en website voor de Zuid-Indiase reizen en ook stage-voorziening.
Wat is mijn drijfveer om vooral uit mijn slapend bewustzijn de wereld in te trekken? Vanmorgen wederom mijn inspiratiebron Pim van  Lommel beluisterd op tv. Zijn boek Eindeloos Bewustzijn gaf mij na mijn depressie in  mijn pubertijd en de Lichtervaring die ik door mijn onderzoek naar onvoorwaardelijke liefde uiteindelijk na 5 jaar ontving, een bevestiging dat mijn ervaring niet op zichzelf stond.
Honderden, zo niet duizenden mensen hebben over de hele wereld bijna dood ervaringen gehad, met bijzondere licht en kleur en liefdevolle zijnstoestanden, waarin dat woord onvoorwaardelijke liefde voor een ieder, wel of niet religieus een blauwdruk achter liet op het moment dat de persoon weer in het lichaam op aarde terugkeerde.
Wat het boek bijzonder maakt is dat het een niet materialistisch soort wetenschappelijk onderzoek is naar de functie van hersenen, dat bij  klinisch dood als totaal uitgevallen omschreven kan worden. Hoewel sceptici zoals Dick Swaab aangeven dat er altijd nog lichte activiteit in bijvoorbeeld de hersenschors aanwezig is, kan ik door mijn eigen ervaring de lichtervaring ook in beide gevallen onderschrijven. En het doet er in feite niet toe of er nu wel of niet nog lichte activiteit in het lichaam aanwezig is. Het feit is dat er bij alle mensen een uitzonderlijke levensbedreigende situatie aanwezig was, maar die mensen unaniem een aantal gelijkenissen omschrijven: zichzelf zien liggen op de operatietafel, het horen en zien van lichtervaringen en het daarna terug keren in een lichaam waar je niet meer zo graag in huist, omdat de ervaringen in het lichaam zoveel beperkter zijn dan de ervaringen ervoor. Het is alsof het lichaam te klein is voor de alomvattende ervaring van onvoorwaardelijke Liefde. Mijn reis na die depressieve periode is na 30 jaar wel gegroeid naar verschillende pranayama en lichamelijke technieken op hersenactiviteit en persoonlijkheid, waardoor er bewustzijn in alle richting mogelijk is. Je kan met verschillende technieken diepere zintuiglijke ervaringen hebben, waarbij je het hart ook nog eens activeert op die onvoorwaardelijke liefde. Tenslotte is ook de conclusie van Pim van Lommel dat we als mens overal zelf verantwoordelijk voor zijn, elke gedachte, elke emotie en elk gevoel zal ooit als een boemerang naar ons terug resoneren. Hoewel dit ook de filosofie van het Boeddhisme is, lijkt hier nu ook een non-conformeel wetenschappelijk bewijs voor te zijn, door het onderzoek wat Pim van  Lommel deed bij alle mensen met BDE( bijna dood ervaring)

Reizen naar India is een manier om de onvoorwaardelijke Liefde met meditatie en yoga te kunnen beleven. Zoals ik eerder al een paar maal beschreef, is de energie in India zo hoog dat je met je ziel de Liefde van eenvoud en devotie kan waarnemen in de natuur, bij tempels, bij de vele legendes en parabelen die India eigen is. Wat is er heerlijker om je te laten meenemen naar de verschillende wonderschone plekken in natuur en cultuur dan wij straks later dit jaar hopen aan te bieden.

Het is bijna zover, 23 april zal ik bij boekencentrum Ziniz in Deventer een lezing houden over mijn reizen naar India, die gedeeltelijk persoonlijk zijn, maar ook zeker een antropologisch, economisch en sociologisch gehalte dragen. Tenslotte was de drijfveer ook vaak spiritueel en heb ik deze dan ook kunnen ervaren.

De lezing begint 20.00 en kost €5,--
Je kan je opgeven bij www.ziniz.nl of bij mij. Liefst van te voren ivm de grote van de zaal.

Vooralsnog wens ik iedereen een heel goed Paasfeest toe, de gelijkenis met vele frasen uit de bijbel, zoals Paulus die ook beleefd heeft over











buiten het lichaam en in het lichaam, heeft tenslotte voor mij ook de verbinding die religie met spiritualiteit ook geeft. Alles is met alles verbonden.

Wanneer je op RAJAS facebook op de foto's doorklikt, zie je tegelijk de prijzen van de verschillende producten. Mocht je browser niet op RAJAS kunnen komen, schroom dan niet mij persoonlijk een berichtje te sturen en ik stuur je de catalogus per mail.


zondag 30 maart 2014

Energetische ervaringen door yoga

Vorige week had ik mijn bijscholingsdag van mijn yoga-opleiding, waarin Chris Barington een mooie workshop omtrent meditatie en voorbereidende technieken op meditatie verzorgde.
Ik had er eerlijk gezegd niet zo veel van verwacht, want sinds mijn terugkomst uit India is de energie in Nederland soms als een zware deken voelbaar, waar je met je kop net bovenuit kan steken. Ik sprak eerder over de ziele krachten die the mother over Nederland naast de vele menselijke kwaliteiten die ons land eigen is, al beschreef in Auroville. In het schakelspel tussen licht en schaduw is de mens in Nederland op zoek naar zijn ziel.
In India wordt je ziel direct aangeraakt door de hoge trillingsfrequentie en dient deze zich in alle vormen aan. Soms in de vorm van dromen, wanneer je in Nederland in een kosmisch perspectief bezig was,  in India weer egogerichte verwerkingen krijgt. De wereld lijkt dus omgekeerd naar voren te komen. Soms in de vorm van de openheid van mensen en vaak in de vorm van hulp en samenzijn. De groepen mensen die met elkaar besluiten bij elkaar te komen, zonder afspraak is er 1 die alleen kan bestaan wanneer het ego niet in het geding is. Dan is er plaats voor de ongenode gast en wordt er met het eten bereiden altijd rekening gehouden met meer mensen dan die op het ogenblik in huis zijn.
Al in mijn jaren als jeugdhulpverlener en daarna als docent op de Vrije school kreeg ik te maken met de kleurrijke F culturen. De wij-gedachte heeft naast de individuele ontwikkeling altijd mijn fascinatie gehad. De weg naar eenheid leek hiermee geboren te zijn. Dit was echter in Nederland in de jaren 90 een haast onbegonnen hoofdstuk, want de vrijheid combineren met hoge ethische normen en verantwoordingsgevoel, was voor mij bron van confrontaties met mensen. Naast heerlijke momenten stuitte ik veelal op onbegrip, maar vooral op veel individuele begrenzing, wat de G- cultur zo eigen is.
Sommige mensen kennen de weg van het uittreden uit het lijf als probleem, omdat ze niet genoeg konden aarden. Ik heb het altijd gevoeld als een techniek die me met kosmische bronnen in contact stelde, terwijl ik ook wel degelijk de realiteit van elke dag leefde. Leven in twee werelden noem ik dat ook wel.
In India krijgt deze houding van eenheid, je kunnen verplaatsen in de ander, de andere cultuur, je eigen individualiteit tot op zekere hoogte opgeven,wel plek. Dan ontstaat er zo'n mooie energie en ben je onderdeel van een dienstbare samenleving. Natuurlijk heb je ook door je Westerse kijk op zaken aspecten waar je over verwondert. Zoals het dienstbare element van de vrouw aan de man,  maar daar zag ik dit keer ook een groot samenzijn en respect van de man tegenover staan. Als ik dan hiernaast de westerse ontwikkeling tussen man-vrouw relaties bekijk heb ik geen voorkeur voor de vaak op ego-gerichte relaties, die na circa 10 jaar ook weer uit elkaar spatten. Kortom de ontwikkeling van het ego heeft hier in het Westen nog niet de zaligmakende relatievorm tussen man en vrouw gevonden, terwijl ik in India toch mooie voorbeelden zag hoe alles met elkaar samenhangt en dit ook wordt geleefd. Ook gearrangeerde huwelijken kunnen geluk opleveren, zoals ik al eerder beschreef. Er wordt immers wel gekeken naar hoe en of men bij elkaar past in het ideale geval.
Om terug te komen op de zielekrachten. Wanneer je in Nederland al veel met het hart en de opening ervan bezig bent geweest, ervaar je dat in India 3x zo veel. Alle mensen die eens in India zijn geweest beamen dit. Maar India heeft naast alle goden die overal voor aangeroepen kunnen worden ook vele schaduwgoden, die soms door de astrale wereld zich ook aan je opdringen. Onderscheid maken is dan ook zaak. En het uitzuiveren van je eigen intenties, naast het verwerken van karma is dan ook een mooie uitdaging om tenslotte dagelijks in een groter licht te kunnen leven.


De yoga gaf me weer wat leuke technieken om mijn lijf, waar immers alle blauwdrukken van het leven zijn opgeslagen, te kunnen betreden en ermee te werken, wat ik dan als heel inspirerend ervaar.
Werken met de Gunas, de Chakra's, de Doshas, de Pranavayes en Kleshas maakt dat je de Yama en Nimaya goed kunt aanschouwen.

Bedankt Chris voor het aanreiken van de nieuwe technieken.
Ondanks dat de energiekrachten niet direct in de omgeving van een hotelzaal aanwezig waren, kon ik ze toch oproepen en het licht in mijn hart ervaren. En dan wordt weer voelbaar wat het uitgangspunt van de Dru is: een lichtpunt van stilte aan de noordpool, de ster die je hart ook energetisch kan doen vergroten.




woensdag 26 maart 2014

3 weken later in Nederland, opstart van Indiase webwinkel en yoga, contact met de ziel

Het is nu drie weken later en ik heb de Nederlandse energie met moeite weer kunnen integreren. Natuurlijk mis ik mijn vriend, die in India blijft om aan zijn droom en andere bedrijfsactiviteiten te werken. Maar wat mij vooral zo choqueerde bij mijn terugkomst, was de grote afstand om met mensen het leven weer te leven.  De sociale samenhang in India waar je altijd mensen vind, die met je praten over belangrijke gevoels en zielsaspecten, mis ik direct in Nederland. Wat ik nog meer mis is het feit dat mensen niet ongedwongen en spontaan langskomen. Alles moet ik zelf weer op poten zetten en afspraken maken om het sociale leven weer op gang te laten komen. Zoveel individualisme kenmerkt Nederland en dat maakt dat ik India vooral mis. De hoge trillingsenergie ervaar ik nog wel enige dagen in mijn huis en wordt zeker geactiveerd door het contact met de Indiase zanger Dhroeh Nankoe, die ik in het vliegtuig ontmoette. Zijn zetelplaats is Amsterdam en zelfs Amsterdam lijkt voor mij een dorp, vergeleken met Chennai of Bangelore, waar vandaan ik vloog. Maar ik geniet wel van Amsterdam, vooral door de verschillende culturen. In het oosten is de rust en het sallandse leven meer dan ooit tevoren saai te noemen. Ik moet me omschakelen naar Nederlandse gedachten en patronen van omgang en natuurlijk de afspraken maken om met mensen mijn reis uit te wisselen. Dat gaat met mijn vrienden op een heel leuke wijze, mijn vriendin komt zelfs met een grote pot bloemen om mij thuis te verwelkomen.
Wat mij ook opvalt aan alle tv programma's en nieuws dat deze vanuit de rust en goede organisatie tot stand komen, maar heel weinig inspirerend zijn. Maar goed de aanvaarding van de rust is ook een groot goed, vergeleken bij de drukte en de omstandigheden die in India veelal ook heel sober waren. Maar in India mis je niets, hier in Nederland heb ik alle comfort, maar mis ik al heel snel het contact met de mensen, het diepere zielsleven. Dat overtreft dan wel alle rust die ik ook heerlijk vind.
Mijn verklaring ligt vooral in de goede organisatie en bureaucratie die Nederland zo eigen is.
De dankbetuiging van Obama liet ook niets verhuld: hij was vooral positief over de uitstekende organisatie en het gastvriendelijke aspect van Nederland, dat hij dan ook met het woord gezellig wist te omschrijven.
Maar hoewel dit positieve aspecten van Nederland zijn, is het ook wel heel erg duidelijk dat we hierin overdrijven. Het is een dicht getimmerd systeem, dat mensen hierdoor wel eens vergeten dat het zoveel tijd en vooral geld kost, waardoor  dezelfde tijd voor het echte zieleleven en contact nauwelijks nog ruimte krijgt.
Hier moet in ieder geval weer iets voor georganiseerd worden.
Daarom ben ik mijn huis weer open gaan stellen en heb een kamer ingericht om individuele mensen te helpen met fysieke of psychische problemen die van allerlei aard kunnen zijn.
Mantra zingen heb ik voor de donderdagavond  in de ruimte gepland. Het is zo helend om  Indiase mantra's te zingen. Sanskrietwoorden hebben een hogere trillingsfrequentie, waardoor het chanten een doeltreffende effect heeft op lichaam en ziel. Daarnaast kan je door specifieke mantra's veel thema's die je leven op zielsniveau aanraken kiezen. Een gelukzalig effect is meestal de uitkomst. Voorbeeld van een thema is bijvoorbeeld de betere relatie tussen ouder en kind.
Als rasechte Nederlander houd ik ook van goede organisatie en snelle handelingen, die ik door mijn handels en familie contact met India in beide perspectieven moet integreren.
In ieder geval heb ik een positieve start gehad met de Indiase handelsproducten die ik in twee centra in Deventer kon laten afnemen. Andere winkels zijn ook geïnteresseerd en mijn doel is om verder op een multiculturele markt in Apeldoorn op tweede paasdag te staan. Iets dichter bij huis is Diepenveen op Kongingsdag ook aan de beurt, terwijl mijn vroegere studentenstad Nijmegen elke vrije zaterdag van mij een bezoek mag verwachten. In de honigfabriek aan de waalkant, word hier elk weekend een curiosa en antiekmarkt gehouden, terwijl ook andere standjes zoals de mijne de markt alleen maar meer kleur geven.

Ik ben blij met de uitspraak van Obama: droom grote dromen, welke hij aan een jong meisje op haar boek schrijf. Het is een afweging tussen je diepere dromen, waarmee je veel mensen blij maakt, of het najagen van ego gerichte handelingen, maar meestal zijn successen toch gekoppeld  aan wezenlijke aspecten die de samenleving verrijken. Hoe moeilijk dit in Nederland soms is, komt ook door de mentaliteit om niet met je kop boven het maaiveld uit te steken, waardoor je moet meanderen tussen het groot denken en bescheiden handelen. Dit is wel eens benauwend, maar wanneer je droom een mooi zaadje heeft, waardoor zou deze niet groot mogen worden.
Mijn droom is meer mensen te bereiken en te verrijken met yoga en geest en vooral de openheid van het hart en natuurlijk mensen warm te maken voor een spirituele culturele reis naar India.
Dat ik op termijn hiervoor mensen mee wil nemen naar Tamil Nadu en Kerala, om zowel culturele alsmede spirituele plekken te bezoeken, is in de kiem aanwezig. Maar ik zal ook met de Indiase mentaliteit waarin organisatie en tijd een veelal organisch systeem is, me moeten uiteen zetten. Dus nog even geduld mensen. De opzet is in de kiem aanwezig, de uitwerking komt nog. Ook in Deventer hoop ik dan lezingen te houden, waarin de reis verder uiteen zal worden gezet. De centra zijn hiervoor al gekozen en het enthousiasme is hierover wederzijds.
We focussen ons wel op de maanden augustus en september, dus wanneer je dit jaar nog in de zomer een leuke vakantiebestemming wilt, houd dit dan in je achterhoofd.

Laten we als mensen vooral in contact met elkaar zijn en niet de bureaucratie inroepen om ons gelijk te halen, want met gesprek kom je achter de echte beweegredenen van mensen. De onrust, de onvrede lijkt dan meer gronden te hebben, dan dat die door de afstotende effecten van bureaucratie tot stand laten komen.
Ik heb daar ook mee te maken gehad. Toen ik nog in India zat werd me door mijn buurvrouw die mijn kat verzorgde duidelijk gemaakt dat de woningbouw een onaangekondigd bezoek aan mijn tuin had gedaan, na een klacht van de buren over het vallen van bladeren in hun tuin. De ironie gebied me te zeggen dat ik geen bomen  met bladeren heb, maar naaldbomen en van die naaldbomen hingen er een paar takken over in de tuin van de achterburen. Dus heb ik mijn klusjes man snel aangezet om de toppen die ik toch al wou inkorten, dan maar snel te verwijderen. Helaas is het kwaad dan al geschied en kan ik ook moeilijk losjes contact met mijn buren maken. Ik snap hun beweegreden niet, vooral als ze ook nog last hadden van wat er in mijn achtertuin verder nog te zien was, wat zij omschreven als troep. Dat mijn tandoori oven of mijn kast niet de allure van chique of ander label heeft, mag mijns inziens nog niet tot dit oordeel luiden. Dus dan kom je al snel op een bureaucratisch weg te zitten, waarin ik zelf over deze intimiderende gang van zaken dan een klacht naar de woningbouw deed. Maar in Nederland lijken regels zo ver te zijn doorgevoerd, dat een klacht volgens een procedure bij dezelfde personen terecht komt, als waar je het over hebt. Dus dat lijkt een beetje op de slechte corrupte kant van India. Goed dit gegeven kost dan negatieve energie.
Dus wanneer de buren mij gewoon hadden aangesproken, hadden zij mij  kunnen vertellen dat zij last hadden van de naalden en had ik hen kunnen vertellen dat het er snel af zou gaan.
Het zal vast opgelost worden, maar helaas gaan hier dan ook gevoelens van intimidatie en macht inzitten, dat is ver van de manier waarop ik liefst elke dag mijn leven in leef.
Ook ik kijk eerlijk naar mijn karma en denk dan waar heb ik dit nu aan te danken. Het is de wijze waarop je er dan mee omgaat, wat het eventuele karma kan oplossen.
Dat is de weg van de geest waar ik dan elke dag graag mee werk.
Zo werk ik ook graag aan jullie thema's, want met yoga, meditatie kan ik je heel veel tools geven om fysieke en psychische problemen op te lossen. Er zijn verschillende invalshoeken en ik wil je graag op maat bedienen.
Mijn website is helaas een tijdje uit de lucht, maar mensen die me al langer kennen, weten dat ik al sinds 2003 groepen studenten, bejaarden, lichamelijk gehandicapten en kinderen yoga begeleid met yoga en coaching.
Ook mijn achtergrond als docent psychologie, pedagogiek, agologie en methodiek op MBO en HBO scholen leidt ertoe dat ik met mijn spirituele benadering psychologische en pedagogische processen goed kan analyseren en begeleiden.

Naast mantrazingen heb ik vooral veel plezier om de stem als bron te gebruiken om je lichaam als klankkast te onderzoeken en hier op een speelse manier uiting aan te geven.

Op facebook staat onder de naam RAJAS  al mijn bedrijfsactiviteiten, van de verkoop van Indiase spullen tot de yoga en coachingsmogelijkheden.




woensdag 26 februari 2014

De laatste dagen in India,reismogelijkheden voor wie dit leest.

Nog vier dagen en dan vertrek ik naar Nederland. De energie in India is hoger, de trillingsfrequentie maakt dat  je elke dag een enorme boost aan geestkracht ervaart. Uit ervaring weet ik dat het Nederlandse klimaat de geest soms enorm voor uitdagingen stelt. In de winter moet je je best doen om niet als een marmot in een diepe winterslaap te vallen en voor mij is dat als steenbok extra aanwezig.
De ayurvedische geneeswijze onderscheidt verschillende typen mens en wanneer je een kapha type zoals ik ben, dan ga je in de winter juist veel eten om je innerlijk warm te houden.
Nu  hoor ik telkens over de zwoele wintertemperaturen in Nederland en hoop maar dat het niet net als vorig jaar ineens omslaat,wanneer ik 4 maart weer voet op Nederlandse bodem zal zetten.

De dagen hier in de familie van Raja zijn leuk, de dagen hebben nog enige activiteit, zoals het bezoeken van een groot warenhuis, om stof voor poppen te kopen. Deze wil ik samen met een aantal mensen in India en straks zelfs in Nederland gaan maken. Krishna, Shiwa en Ganesh zijn de drie poppen die ik wil maken om ook te verkopen. Krishna is al eerder in mijn blog aan de orde geweest. De betekenis van Shiwa is in feite de creator. Shiwa  is een legende die over de dans vertelt en je ziet in Nederland dan ook vele Shiwa beelden, want kennelijk hebben we daar veel mee. Ganesh is de remover of all obstacles. Al in mijn yoga-opleiding was ik gefascineerd door deze legende. Als je obstakels met een ritueel kan laten verdwijnen dan begrijp je waarom. In India kan je die energie echt ervaren.
In Nederland gebruik je ook visualisties en NLP of andere therapeutische technieken. Hier in India is de spiritualiteit die op de voorgrond staat, merk ik uit ervaring.
Op weg naar het warenhuis kwamen we onderweg zo'n tempel tegen en toevallig stond er een Indiase man, terwijl hij het ritueel deed. Je ziet Ganesh bijna ook in alle huizen en met speciale gelegenheden zoals een verjaardag of pucha ritueel op de vrijdag wordt hij ook geëerd. Dat gebeurt dan met een aantal handgebaren, waarin je ook het hoofd een paar kloppen geeft. Het vuur, welke op een schaal voor je een aantal maal wordt gedraaid, breng je een aantal maal naar je toe en daarna breng je de beroemde rode en witte stippen op je voorhoofd, waardoor je de hele dag met een rode en witte vlek op je hoofd loopt. Je ziet hier ook een gelijkenis met het kruisje wat de katholieken met een bepaalde dag haalden. O wat erg dat ik nu even niet weet bij welke gelegenheid dat was. Als geboren katholiek zou ik dat toch moeten weten. Ik geloof dat dit met Pasen, op goede vrijdag gebeurt, wanneer de lijdensweg van Christus word herdacht.

Even terug naar de ervaring van het Licht hier in India, wat elke dag een positieve boost geeft. Hoeveel depressie zou je hiermee in Nederland kunnen oplossen. We leven natuurlijk onder de zeespiegel en dat het oosten ook nog veel kleigrond heeft, doet mij heel erg veel aarden. Misschien wel te veel en daarom zal ik India erg missen.

Gisteren was ik nog bij de familie van een familievriend en zagen we een prachtig stuk land, waardoor je je even in Canada zou kunnen wanen, maar dan met Indiase temperaturen. De weidsheid, de prachtige luchten, de uitgestrekte akkerbouwgrond en het zwembad voor de deur lieten me even aan een rijk stuk India proeven. De inrichting van het bijbehorende huis, liet dan ook niets aan de verbeelding over.
Maar ik hoop dat ik niets verkeerds gegeten heb, want sinds die middag is het even bar en boos met mijn darmen. Zo lang hebben ze zich goed gehouden en nu vlak voor vertrek krijg ik toch een deja vu van eerdere India ervaringen. Hoe goed je je aan bepaalde afspraken moet houden om gezuiverd water te drinken, niets van kraampjes aan de weg moet eten en het eten goed moet koken, zo is er gisteren misschien door het vele lekkere eten iets misgegaan. Nou gelukkig heb ik hier mijn familie die direct voor de goede ingrediënten zorgt. Nimebladeren blijken geneeskrachtige werking te hebben. Op de nuchtere maag,gemengd met goede yoghurt brengt mijn chaperonne Deepa mij dit op bed en zegt, dat ik maar wat moet rusten. Kokosmelk en bananen zullen verder vandaag mijn maaltijd vormen.
Heerlijk die nabijheid van mensen, dat heb je gewoon nodig. In Nederland moet je hiervoor vaak veel organiseren en is de kunstmatigheid van het snelle leven ook doorgedrongen in de aandacht die we als mensen vaak niet krijgen, of geen tijd hebben om te geven. Vooral dat laatste is hier in India niet het geval. Tijd speelt hier een heel andere rol. Vooral in een gezin, waar de moeder nu met pensioen is en het jongste nichtje de rol van het nichtje dat nu getrouwd is, over heeft genomen. Ondanks dat ze een goede studie heeft genoten zal ze de komende jaren juist  bij de moeder inwonen om haar te ondersteunen bij het huishouden, totdat de zoon die ook bijna 40 is,zal trouwen. Op dat moment is er ruimte voor het nichtje om ook een gearrangeerd huwelijk te krijgen. Dat hoeft lang niet altijd ongelukkig te zijn, dat zie ik aan het nichtje dat eerder uit huis is gegaan en nu zwanger is. Nee het geluk straalt van haar gezicht en het stel oogt zeer goed bij elkaar.
Zorg voor elkaar staat hier boven aan de lijst. De vrouwen zijn huismakers, zegt de broer van mijn vriend. Dat is een positieve benaming. Bovendien gaat dit nichtje ook wel een baan als ambtenaar zoeken en snijdt het mes aan twee kanten, doordat de moeder op oude leeftijd ook hulp krijgt. Toch zie ik ook veel frustratie bij zoveel binding in de gezinnen. Er is weinig innerlijke vrijheid,vooral wanneer het om het aangaan van relaties met vriendjes of vriendinnetjes gaat.  Hier is de controle van de maatschappij ziekelijk in mijn ogen.  De ontbinding van gearrangeerde huwelijken zijn in mijn oog een eerste bode voor het ontkrachten van het kastenstelsel, wat mijns inziens een oud stelsel heeft dat geen dienst meer doet. De ontwikkeling van de psyche van veel adolescenten lijdt hieronder merk ik uit observatie en gesprekken. Als je zelf niet een vrijgevochten persoon bent, kan je ondergesneeuwd raken door de wil van de familie. Wanneer je dat wel bent creëer je alleen kansen voor je zelf door buiten India te gaan leven. Want in de andere steden is er ook nog steeds de controle via het netwerk, waardoor je geen stap kan doen wat niet wordt opgemerkt.
Dit gegeven is minder in het gezin waar ik nu ben, maar je merkt het hier ook enigszins. De gearrangeerde huwelijken hebben hier immers ook een rol gespeeld, maar er wordt wel goed gekeken of een man ook echt bij een vrouw past. Mijn vriend kon met zijn studie in Nederland die andere weg kiezen en geheel aan dit systeem ontsnappen door met mij in het buitenland een relatie aan te gaan.
De positieve zorg voor elkaar mondt ook uit in adviezen voor en veel gesprekken met elkaar, waar problemen worden besproken. Er is ruimte voor het maken van eigen stappen. Het leven speelt zich door dit gegeven  en de invloed van  het klimaat op een langzamer niveau af. Het doet mijn gestel goed, want last van stress heb ik hier niet. Je leert hier dat de dag uren heeft die niet altijd ingevuld hoeven te worden.

De balans opmakend is de conclusie dat ik niet zomaar als westerse vrouw in India kan stappen zonder het overleven van veel obstakels die wel heel hardnekkig blijken. Het leven, in een dorp waar iedereen me lachend aankijkt en wordt opgemerkt dat ik geen sari draag. is slechts 1 voorbeeld van de inperking die je als vrouw hier kan voelen.  Maar er kunnen wel stappen worden gemaakt in het bewustwordingsproces van mensen en ik kan op verschillende aspecten van de verworven Nederlandse vrijheden en kwaliteiten aan de mensen meegeven.
Morgen mag ik de introductie van de Engelse lessen doen, welke Raja in de komende maanden zal vervolgen. Al 11 jongens hebben zich aangemeld. Met een tolk kan ik veel kwijt.

Bovenal  is de onvoorwaardelijke liefde, Grace het woord wat India kenmerkt.
Zoals ik op een ochtend een film waar Julia Roberts de hoofdrol invult als een persoon die na een verloren relatie haar zielsrust ook in India zoekt en vind word in deze film het woord Grace heel duidelijk als  basis van de Indiase samenleving uitgelegd. Zo gaan jaarlijks vele jonge mensen op zoek naar zingeving op weg naar Auroville en doen door middel van goede werkzaamheden op sociaal, ecologisch gebied naast yoga en meditatie datgene, waar hun ziel zich door geroepen voelt.

Wat is het dan ook aantrekkelijk dat ik samen met Boomy naar dit stuk India reizen ga organiseren. Wie hiervoor interesse heeft kan zich al gelijk aanmelden via mijn emailadres:
ikoerhuis@yahoo.co.in. Op mijn website www.yogadru.com zal binnenkort een link staan van een nieuwe website waarin de verschillende plekken die bezocht zullen worden staan genoemd en excursies worden beschreven.



Boomy is een ervaren reisleider en begeleidde als Indiase man op deze wijze al vele groepen en weet met zijn dynamische persoonlijkheid en een groot hart voor mensen hen op een bijzondere wijze te raken. Ik hoop samen met hem een leuke combi tussen oost en west te kunnen maken. We zijn er beiden van overtuigd en kunnen elkaar goed aanvullen in de culturele aspecten.



dinsdag 18 februari 2014

De dood van een beroemde Indiase regisseur Balu Mahendra

Dood en leven gaan bijna dagelijks hand in hand met elkaar. In de periode van Douceur liep ik dagelijks langs een open crematieplaats en zijn er verschillende mensen gecremeerd. Dit gaat gepaard met muziek, vuurwerk en een optocht waar de dode dan een afscheid krijgt. Het portret van de overledene hangt meestal een aantal dagen op een billboard in de omgeving.

De dood van Indiaas meest bekende regisseur en tevens docent van mijn vriend, werd vorige week ineens wereldnieuws en voor ons een grote schok om te beleven.
Al een aantal weken had mijn vriend over de intensiteit  van de man verteld, waarin hij door het tonen van speciale films tijdens de opleiding ook emoties toonde. Er was een film over een verloren liefde die hem tot tranen bracht, wat voor mij vragen opriep. In India zijn mensen open en ik dacht dat het bij de cultuur zou kunnen horen, maar tevens dacht ik dat deze man ook wel eens aan het eind van zijn leven zou kunnen zijn. De weg terug naar het verleden hoort vaker tot de laatste fase van het leven en ik opperde deze suggestie in alle ootmoed. Niets kon mijn schok teniet doen, toen hij ook na drie weken cursus daadwerkelijk in zijn slaap overleed.

Dat deze man één van Indiase grootste regisseurs was, is wel gebleken door de duizenden mensen die toestroomden om zijn afscheid op vrijdag 14 februari bij te wonen. De grote aantallen succesvolle acteurs welke deze man heeft opgeleid, waren direct ter plekke, evenals andere collega's regisseurs en producenten die eveneens onmiddellijk hun werk staakten, toen ze het verdrietige bericht hoorden. Een dierbare vriend van  de man nam op een spirituele wijze afscheid, door rondom de kist te lopen en bij zijn voeteneinde een ritueel uit te voeren. Velen waren in tranen, het was opvallend hoe devoot deze man, die pas zijn eigen vrouw ook had verloren, zich toonde. Niet in de laatste plaats door zijn diepe overtuiging dat hij in reïncarnatie geloofde, kon hij op deze wijze afscheid nemen.

Voor mijn vriend een schok, dat hij na drie weken cursus, Balu Mahendra, waar hij zoveel van kon leren al moest loslaten. Toch is er sprake van inspiratie en dankbaarheid voor het mogen leren kennen van de man, die films maakte, welke de ziel van de omgeving en de mensen diep naar voren wist te halen.
Deze man had heel veel geld kunnen hebben, maar koos hier bewust niet voor, omdat geld geen spiritueel middel is. Met mijn eigen woorden zou ik zeggen dat de verleiding van een andere materiële wereld zijn eigen talent zou doen laten verdwijnen.
Erkenning heeft hij wel opgebouwd, dat moge duidelijk zijn en de link hieronder moge hiervan getuigen

http://www.behindwoods.com/tamil-movies/event-photos-pictures-stills/director-balu-mahendra-passes-away-set-3/director-balu-mahendra-passes-away-set-3-stills-photos-pictures-01.html#21

De laatste leerlingen waaronder ook mijn vriend krijgen na alle commotie een mooi alternatief om de cursus te vervolgen. Ze kunnen met de leerlingen van Balu Mahendra op locatie van een aantal regisseurs verdere ervaring opdoen.

maandag 10 februari 2014

Aangevallen door een koe

Vanochtend had ik in de vroege ochtend voor mijn vertrek uit Douceur nog even snel een afspraak met de acupuncturist gepland. Had erg beroerd geslapen, maar goed op weg naar de bakkerij waar Mohammed me zou afhalen op zijn motor had ik nog snel even een theetje en een broodje gekocht. Toen verscheen hij al en gingen we een paar honderd meter verder naar zijn praktijk. De auto's raasden voorbij en dan zie je ook het verschil met Arke, waar hij zijn andere praktijk heeft. Daar heb je alleen de geluiden van de natuur en de goede energie die de ruimte vullen. 'Dit was echt een praktijk, waar de Nederlanders over het algemeen geen brood van lusten. Nu ben ik wel wat gewend ondertussen, dus ik kon me hierin ook wel even begeven. De behandeling was opnieuw weer goed, mijn schouder en voet doen nog steeds wel pijn, maar ja ik word in India dan ook zo hoog getrokken met mijn energie, dat ik niet snel vanuit mijn buik adem. Dat is belangrijk volgens Mohammed en de energie spreid zich niet goed naar de schouder. Er is wel een nieuwe conclusie ontstaan, want Mohammed denkt nu dat het herstel mogelijk toch nooit helemaal meer als vanouds word.
Maar het jaar wat de medici in Nederland ervoor hebben gegeven en mogelijk nog langer is naar mijn eigen bevindingen toch wel enorm ingekrompen door zijn behandeling. Ik blijf met de oosterse en westerse conclusie nog steeds optimistisch.
Dan vraagt hij of ik na de behandeling ook nog even op zijn motor naar huis gebracht wil worden, maar ik besluit nee te zeggen omdat ik ook nog een taxi wil reserveren. Had ik dat nou niet gedaan, dan had ik waarschijnlijk niet de enge aanvaring met de koe gehad. Al lopende zie ik een koe langs de weg, nou is dat niet de eerste keer, dus deze dacht ik ook gewoon te kunnen passeren. Maar misschien word ik iets te vertrouwd met de koe, want ik passeerde zo kort dat hij dacht, dit is te intiem en hij greep me bij zijn horens. Zo licht als ik er nu over praat zo ervoer ik het niet, want het was doodeng. Ik had het gevoel van de grond te worden getild en zag al plaatjes voor me dat ik totaal opengereten zou worden. Ik gilde en schreeuwde : nee. Al in dezelfde tien seconden denk ik achteraf, stond ik weer op de grond en zag ik een glimlachende Indiase man op een motor voor me. Ik dacht meteen, die gaat de koe wel verdrijven en voelde de hulp. Aan de overkant stond er ook 1. Die glimlach deed me letterlijk weer ontspannen, want zijn rust liet me voelen dat het niet zo gevaarlijk was, als ik op dat moment ervaarde. De koe was al weer achter me en de twee mannen vroegen bezorgd of ik me  had bezeerd. Nou dat was wel het geval. Ik moest denken aan Hermien die in Nederland door een koe op een dergelijke wijze diepe wonden had opgelopen. Mijn zorg was dat ik vooral geen infectie zou oplopen. Dus ik beaamde dat het wel ging, maar verdwaasd liep ik snel naar het dichtstbijzijnd cafeetje, waar ik een Engelsman die ook in Arke had gelogeerd tegenkwam. Het gegeven dat je een vertrouwd persoon tegenkomt, maakte me aan het huilen. Eigenlijk besefte ik op dat moment dat ik in shock was. Gelukkig was deze man zeer begaand en bracht hij me naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar gaf dokter Uma, die ook Albert onze vriend zo goed had verzorgd, mij de beste zorg die ik me maar kon wensen. Met een flesje betadinevloeistof en antibiotica en een paar pillen tegen de shock kon ik al snel achter op de motor van Boomi nu naar zijn broers appartement. De tetanusprik zou ik alleen krijgen als ik langer dan 2 jaar geleden was ingeënt. Dat was afgedekt, want twee jaar ervoor had ik nog de prik gehad die volgens de Twentse GGD zelfs 10 jaar geldig is. Het voornemen om vandaag al naar het weeshuis in Pondi te gaan liet ik maar even voor wat het was, eerst moest ik wat rusten.

Nu in de avond zie ik het hele gebeuren al weer als een gebeurtenis, die hoewel ik hem niet graag weer overdoe, toch als een verhaal breng. De koeien zijn af en toe dus gevaarlijk in India, misschien was het een wilde koe en kon hij niet tegen het rood wat ik droeg. In ieder geval heb ik dat geleerd en zeker afstand te bewaren. Er gebeuren ook vaker in de nacht wel ongelukken met de koeien die dan doodleuk op de weg blijven liggen, verzekerde Brigitte me, nou dat wil ik helemaal niet meemaken.

India blijft een gek land met rare uitschieters, deze was er zo één. Laten ze de koeien maar gewoon in de wei lopen, dan heeft niemand er last van.

vrijdag 7 februari 2014

The best is for free, ofwel het beste is vrij

Ja met deze titel heb ik de afgelopen week wel gestoeid, mede door de filosofie van the mother die dit idealistisch economisch model toch ook heeft gepromoot.
Ik hoor de broodnuchtere Nederlander al reclameren: ja mooi gezegd, maar die vlieger gaat niet op.
Er zijn echter aspecten die wel degelijk al waar zijn, want kijk naar de lucht en de zon, deze zijn van grote waarde voor ons bestaan en die krijgen we gratis. We zijn zo gewend aan deze gegevens dat we de waarde ervan daarmee makkelijk onderschatten. Want de kracht van de zon is zo belangrijk voor ons leven en als yoga onderdeel van grote waarde. Vitamine D wat we in Nederland zo missen in de winter, krijg je hier gratis.
Ik heb hiermee de afgelopen week gestoeid, toen ik aandacht vroeg voor de geldkraan die wat leeg dreigde te lopen. Allereerst bij de acupuncturist, deze ging hier spontaan op in, door de titel nog eens zelf te bevestigen. Hij bracht de kosten van zijn consulten direct 300 roepies naar beneden. Toch verklaarde hij dat hij niet lager kon gaan, omdat er een lijn in het centrum Arka moet worden getrokken. Er zou onvervalste concurrentie bestaan, als je je eigen hoogte bepaald. Mensen gaan dan nadenken en zich afvragen waarom hij zo goedkoop kan zijn en ja daar gaan we dan, het economisch model is in Auroville blijkt toch ook het Kenysiaanse model te worden. De gedachte achter goed is goedkoper is  hier aan het verdwijnen, het ego doet hier met zijn intrede van geld wellicht dezelfde schade als in het westen. Wanneer leren mensen het? The mother zei dat mensen telkens en dus keer op keer dezelfde fout maken. Toch zijn de meesters, de yogi's in de grotten niet van plan om geld, goederen of iets van je te willen aannemen. Zij weten dat de lucht en de zon van grote waarde zijn voor de verbintenis met de Divine. En gratie bestaat bij de naam van God.  Je mag vrij met ze mediteren, chanten of wat je wensen ook zijn. Ze weigeren geld of goederen aan te nemen. Ik ervaar ook telkens wanneer je de gedachte achter comfort of geld loslaat zich wondertjes openbaren. Nieuwe verrassende situaties die ofwel goed voor je geest zijn ofwel mensen laat ontmoeten die wel vanuit deze dienstbare gedachte leven. Ik voel me altijd intens dankbaar en soms ervaar ik dan ook die glimpen aan de horizon waar je de Divine eens in volle glorie zal tegenkomen. Vanuit het Zelf en de stilte en een open hart is leven in het hier en nu een prachtig avontuur, wat scheppende vermogens in zich heeft.
Het gezegde dat de meester op je pad verschijnt en jou kiest hangt ook deels af van je geest. Is je geest vrij in de zin dat je je eigen pad in het leven kiest, dan kom je je goeroe of leermeester ook tegen. Dan kun je ook je lessen die je zelf  al inziet verder uitwerken bij een organisatie of leraar. Zo kwam ik ooit zelf in de zoektocht naar een vorm van leven in onvoorwaardelijke liefde, na een tv programma van Mansukh Patel, de Life Foundation op het spoor. Ging daarvoor eerst naar Engeland voor een conferentie en ik werd diep in mijn wezen geraakt en vele jaren later ben ik als yogadocent nog steeds lid van de organisatie.

Jammer genoeg is het auromodel van de jaren 70 op de achtergrond aan het schuiven. Ik word zelfs door een Nederlander die ik toevallig op een terras tegenkom ingewijd: je kan nu beter geld meebrengen om binnen Auroville te wonen. Je bijdrage kan moeilijk alleen nog bestaan uit je eigen kwaliteiten zoals docent of wegenbouwer. Misschien is het wel beter buiten Auroville te wonen memoreerde hij zelfs. Maar als je met een Indiaanse man bent, dan is alles wel veel makkelijker.
Je ziet ook de mens hiermee veranderen en emoties als hebberigheid, beschermen van eigen materie naar voren komen.Bovendien hebben we nog met het kastesysteem in India te maken. Mensen vragen je soms het hemd van het lijf. Ze willen alles weten over je achtergrond, om je te kunnen plaatsen. Van gemeende belangstelling is hier op de eerste plaats geen sprake. Ze kunnen daarmee ook niet echt luisteren naar wat je hier in India brengt of wat je achtergrond werkelijk voor je betekent. Ze nemen snel hun eigen positie in.

In het huis waar ik nu verblijf word er met een onlogische organisatie telkens weer nieuwe plannen bedacht om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken, maar geld staat hier wel op de voorgrond, hoewel er ook sprake is van een zekere vriendelijkheid door bijvoorbeeld het aanbieden van fruit in de ochtend. De bloemen staan ook elke keer weer fris op tafel. Het zijn die kleine gebaren die wij Westerlingen prachtig vinden. Maar mijn Duitse vriend zegt dan broodnuchter dat dit allemaal niet zoveel is voor hen. Ik waardeer het wel ten zeerste.
Ik hoorde vanochtend dat twee jonge mensen de wasmachine gebruikten, maar ik heb dit nooit aangeboden gekregen. Een andere Duitse vrouw kon de koelkast en het privéterras gebruiken, nadat ze door misverstanden uit een grotere kamer moest verhuizen naar de kleinere en ik krijg deze mogelijkheid niet meer wanneer ik ook gebruik zou willen maken van de kleinere kamer.
Dat wordt me heel duidelijk te kennen gegeven. Dus ik schok soms door de verrassingen, maar accepteer het. Tenslotte denk ik dan maar weer: het beste is vrij.
Er is onevenwichtigheid in handelen, maar ook in gedrag en emoties. Je merkt daar wij als Nederlanders en van oorsprong handelaars de waarde van produkten kunnen omzetten in geldstromen en hier in het juiste geval op ethische wijze mee omgaan. Hiermee zijn de grote lijnen duidelijk omschreven en kosten geen extra tijd en men kan toekomen aan de geneugten van het leven. Je voelt een vloeiende lijn. In India staat geld  nog in de kinderschoenen van een groeiend  welvarend land. Er moet nog veel over worden nagedacht en beslissingen zijn niet eenduidig en kunnen op dezelfde dag nog wel 3x veranderen. Erg ingewikkeld soms en tijdrovend en lang niet altijd logisch onderbouwd, maar vanuit eigen persoonlijke of kleine organisatiestandpunten.
Daarnaast is het gevoel dat je in Nederland enige privacy hebt in het kunnen ervaren van je eigen ruimte en duidelijk kunt opkomen voor je rechten, terwijl India hierin niet uitblinkt. Er wordt wel getreurd over dit gegeven, maar met dezelfde geheimzinnigheid dat alles kan worden besproken blijkt hier ook de weg naar Rome nog niet te zijn gevonden. Hier is alles gemeengoed, ook je gedachten en hiermee kan je voelen alsof je geen geestelijke ruimte krijgt. Een voorbeeld  hiervan ervoer ik gisteren, toen ik een Indiase vriendin op bezoek kreeg. Ik schatte al in dat ik niet al te vrij kon zijn over mijn ervaringen, want zij is immers ook nog in dienst bij de baas en de man des huizes. Maar wat schetste toch  mijn verbazing en riep plaatsvervangende schaamte in me op? Voor mijn ogen werd de vrouw na het bezoek nog naar binnen geroepen en bevraagd over mijn oordeel van het geheel.
Wanneer ik mijn vriendin op satirische wijze vraag of er nog geheimen gedeeld zijn, antwoord ze dat er positieve dingen zijn gezegd over mijn vriend en mij, maar dat het tegelijkertijd wel iets met mijn positie te maken moet hebben dat ik zo moeilijk deed in hun ogen over geld en de huur van de kamer.Wanneer ik  in algemene termen aangeef dat het eigenlijk open bepraat moet worden op neutrale basis, word ik aan de ene kant wel bevestigd, maar aan de andere kant blijft het normaal telkens maar weer en op verschillende wijze informatie te krijgen of het nu goed of slechte informatie is.  Tja voor ons ligt dat toch wat anders. We zijn verknocht aan onze privacy en het recht om voor jezelf te kunnen spreken. We genieten hiermee geestelijke vrijheid en zijn niet bang om voor onze mening uit te komen. Maar de Indiase mensen moeten altijd oppassen met wat ze zeggen en voelen zich lang niet altijd vrij om zich te bewegen. Al vaak heb ik hen horen verzuchten dat ze worden dwarsgezeten en hoor veel oordelen over elkaar.
Mijn Duitse vriend vertelde me ook nog dat de meeste westerse mensen alleen met de mond lachen en niet met de ogen wat voor de Indiase mensen bedreigend is. Het feit dat dit niet zo diep is onderschrijf ik en dat is misschien wel de reden dat ik zo makkelijk contact heb met de meeste Indiase mensen.


Kortom the best is for free, ik houd het vaandel hoog, en nog steeds geloof ik hierin, maar het is natuurlijk wel gebaseerd op een ethiek van een zuivere mentaliteit en dat bedoelde the mother ook. Het streven hiernaar kan met individuele vrijheid en begrenzingen wel bereikt worden, maar wanneer je een zekere comfort en veiligheid heb bereikt kan je al snel beginnen aan het delen van je kennis en je liefde. In feite komt het model van Maslow hier door de ontwikkeling die westerse mensen al zo lang hebben genoten hier op een positieve wijze van pas. Veel westerse mensen besluiten vanuit het gemis aan echte spirituele groei in Nederland en het leven vanuit gemeenschapszin deze kant graag op te trekken. Zo deed ook Albert Zwaan onze Nederlandse vriend die we in 2011 al hebben ontmoet dit. Al zijn vrije tijd zette hij om in het reizen en werken in India, waarna hij al snel 9 maanden per jaar kwam en tenslotte zich helemaal kon wijden aan stichtingen zoals de gehandicapte meisjes en de oudere mensen die vaak door familie worden verstoten en op straat komen. Zijn stichting wil ik hier ook nogmaals noemen, omdat hij onlangs is overleden, maar zijn werk door zijn geadopteerde zoon eens te meer onze steun erg hard nodig heeft.

http://www.mahatmagandhihome.nl



Een mooie uitdaging om eens over dit standpunt en communicatie van en met de Indiase verhuurders te praten dacht ik vanochtend.
We gaan zondag weg, maar om nog terug te komen in India moeten we meerdere bruggen nemen, dus deze zou dan ook interessant zijn. Ontwikkeling is toch het doel van het leven, maar of je elkaar kan begrijpen is altijd nog het lastigste onderdeel....